Novo ruho drevnog Medvedgrada

Drevni grad Medvedgrad sjaji novim ruhom. Povijesna utvrda iznad Zagreba od sada je potpuno obnovljena i pretvorena u novi Centar za posjetitelje.Na raspolaganju Zagrepčanima i gostima mnoštvo je sadržaja, što je samo početak jedne nove priče Parka prirode Medvednica koji se svečano otvara 22. listopada.

Zdanje iznad Zagreba koje često vidimo i kroz oblake, sagrađeno je u 13. stoljeću, a krase ga Veliki i Mali palas, Južna kula, ranogotička kapelica Sv. Filipa i Jakova te Oltar domovine. U 2018. godini započete su projektne aktivnosti najvrjednijeg i najvećeg projekta u povijesti Javne ustanove Parka prirode Medvednica pod nazivom ‘Poboljšanje posjetiteljskog kapaciteta u svrhu održivog upravljanja Parkom prirode Medvednica’, a čiji je cilj uspostavljanje održivog korištenja prirodne i kulturne baštine. Otvaranjem Centra za posjetitelje Medvedgrad s pripadajućim sadržajima, dan je veliki doprinos održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.Uloženo je gotovo 40 milijuna kuna za novi sjaj Medvedgrada. Ukupni prihvatljivi troškovi Projekta ugovoreni su na maksimalno 29.695.351,77 kuna, od čega je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u svojstvu Upravljačkog tijela, Projektu dodijelilo bespovratna sredstva u iznosu od 24.223.502 kuna, što je sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program ‘Konkurentnost i kohezija 2014.-2020’. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovao je sa sredstvima pomoći najviše u iznosu do 3.867.604,26 kuna. Preostali dio troškova od 1.604.245,51 kuna sufinanciran je od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za sve prihvatljive troškove.

Ana Rucner: Prigodna svirka na zidinama

‘U prethodne tri i pol godine realizirali smo Projekt Poboljšanje posjetiteljskog kapaciteta u svrhu održivog upravljanja Parkom prirode Medvednica u iznosu od gotovo 38 milijuna kuna. Radovi su pri kraju te mogu najaviti da se 22. listopada 2021. godine službeno otvara Centar za posjetitelje Medvedgrad. Uspjeli smo završiti rekonstrukciju Medvedgrada što rezultira otvaranjem Centra za posjetitelje s novim i suvremenim muzeološkim postavom, izradili smo temeljne strateške studije, akcijske planove i druge dokumente, koji su bili vezani za upravljanje Centrom za posjetitelje, obilježene su biciklističke staze, dizajnirane su edukativne igračke i osmišljene dječje radionice koje će omogućiti inovativno druženje u našem Centru. Mogu reći da nas otvaranje Centra svrstava na turističku kartu Zagreba i šire okolice, a Hrvatska dobiva novi centar koji će biti jednako vrijedan kao i drugi centri s najmodernijom multimedijom i sa sadržajima koji su inovativno postavljeni u tri objekta na Medvedgradu!, izjavila je Marina Popijač, ravnateljica Javne ustanove Park prirode Medvednica.

Futuristički Centar za posjetitelje

Već pri samom dolasku na Medvedgrad uočit ćemo obnovljene zidine, popločen prilaz i hodne staze, a pažnju će odmah privući Centar za posjetitelje koji izgleda futuristički, a opet dočarava sve bogatstvo ovog drevnog grada. Tu su novi sadržaji čija je svrha obogatiti edukativno turističku ponudu na području Parka prirode Medvednica. Dodatni sadržaji Centra uključuju posebnu ponudu za djecu s dva edukativna programa i pripadajućim interaktivnim dječjim igračkama te mozgalicama koje će omogućiti zabavno učenje o prirodnim i kulturnim vrijednostima PP Medvednica.

U Velikom – zapadnom palasu, nalazi se informacijski centar s info pultom i suvenirnicom. U njegovoj središnjoj dvorani postavljena je muzejska izložba ‘Začarana povijest’ koja interpretira zanimljivu i bogatu povijest Medvedgrada te samog Parka. U Malom – istočnom palasu, nalazi se stalna muzejska izložba ‘Tajne drevne planine’, a sastoji se od srednjovjekovne smočnice i kazališta sjena. Posebno atraktivna je Južna kula, koja prikazuje prirodne i kulturne vrijednosti i važnosti zaštićenog područja. Kreativni izlošci praćeni interpretacijskim tekstovima izvedeni su dijelom u kompleksnoj multimedijalnoj produkciji. Uz navedeno, u Centru je otvoren i prostor na kojem se mogu odvijati razni programi, radionice, događanja i slično.

I. T. / Foto: Marko Edge


Tagged: , , , , , , , , ,