NSK: Izložba posvećena Dinku Fiju

Uz 100. obljetnicu rođenja velikana dalmatinske klapske pjesme Dinka Fija, usto jednog od naših najistaknutijih melografa i glazbenih pedagoga, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Festival dalmatinskih klapa Omiš priređuju izložbu posvećenu njegovu životu i djelovanju.

Izložba ‘Daleko su moji škoji’ bit će otvorena u utorak, 9. travnja, u 19 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a moći će se pogledati do 19. travnja 2024. godine.

Na svečanom otvorenju izložbe govorit će dr. sc. Joško Ćaleta, prof. dr. sc. Marko Rogošić i dr. sc. Tatjana Mihalić, a svojom će pjesmom i interpretacijom Fiovih skladbi i obrada narodnih pjesama susret oplemeniti klapa Nostalgija i vokalni ansambl Prvi komin Snježanin, koje je i osnovao maestro Fio te klapa Sagena s kojom je intenzivno surađivao.

Izložba će 27. lipnja, uoči otvaranja 58. Festivala dalmatinskih klapa Omiš, biti otvorena i u muzeju Festivala.

O maestru Fiju

Dinko Fio (28. travnja 1924. – 2. studenog 2011.) rodio se u Blatu na Korčuli 1924. godine. Školovao se u Dubrovniku, gdje je završio učiteljsku školu. Studirao je na muzičkim akademijama u Beogradu i Zagrebu, a 1961. godine diplomirao je solo pjevanje. Tijekom bogate glazbene karijere zapisivao je narodne napjeve, dirigirao zborovima te bio profesor glazbe u Mostaru, Beogradu i Zagrebu. Vodio je velik broj amaterskih i dječjih zborova, uključujući i Dječji zbor RTV-a Zagreb (1961. – 1975.), a od 1975. do 1980. i Ansambl ‘Lado’. Pjevačkim ansamblima pod njegovim vodstvom skladbe su posvećivali brojni suvremeni skladatelji.

Maestro Fio je bio osnivatelj i umjetnički voditelj klapa Ošjak i Nostalgija te ansambla Prvi komin Snježanin, jedine hrvatske klape koja pjeva u formi komina. Bio je suradnik i gostujući voditelj brojnih klapa, a znatan dio njegova umjetničkog i stručnog djelovanja vezan je uz Festival dalmatinskih klapa Omiš.

Dinko Fio dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj iscrpan dugogodišnji rad, ponajviše na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš, a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića 1996. godine.

Ostavština Dinka Fija u NSK

Ostavština Dinka Fija, prema njegovoj želji, čuva se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u Zbirci muzikalija i audiomaterijala, koju je rado i često posjećivao. Zahvaljujući tomu, od 2014. u čast maestru Fiju u NSK su se priređivali koncerti objedinjeni pod nazivom Fiofest (2014., 2016., 2018., 2021.), a 2021. godine predstavljena je i Digitalna zbirka maestra Fija odnosno virtualna izložba Maestro moj na portalu Digitalne zbirke NSK.

M.P. / Foto: Arhiv NSK


Otkrijte blaga najveće hrvatske knjižnice


Tagged: , , , , , , , ,