O ljubavi… s ljubavlju uz stihove Darije Žilić

‘Vjerujem u pisanje po inspiraciji’, kazala je pjesnikinja Darija Žilić i svojim nas stihovima uvela u književnu večer ‘O ljubavi… s ljubavlju’ u zagrebačkoj caffe galeriji Lav.O ljubavi, s ljubavljuUz valentinovsko raspoloženje i kroz razgovor s glumcem i voditeljem večeri, Vinkom Štefancem, Darija je publici otkrivala neke poznate i manje poznate detalje iz svoje bogate biografije govoreći i o važnosti poezije koja je za nju osobno vrhunac umjetničkog doživljaja.

Iako se poezija u Hrvatskoj premalo čita, naglasila je, i još uvijek ne zauzima mjesto kakvo zaslužuje, u inozemstvu su stvari puno drugačije. Tako je Darija, upravo zahvaljujući svojim nagrađivanim zbirkama poezije, obišla mnoge zanimljive zemlje poput Irana, Turske i SAD-a. Gostujući na inozemnim festivalima i sudjelujući u javnim diskusijama na američkim sveučilištima, sa sobom je ponijela sjajna iskustva.

‘Putovanja očvrsnu čovjeka i navedu ga da zavoli svoj grad, što se dogodilo i meni pri povratku u Zagreb’, kazala je pjesnikinja i književna kritičarka čija je poezija prevedena na nekoliko jezika, a zbirka ‘Pleši, Modesty, pleši’, nagrađena je Kiklopom 2011. godine.

O ljubavi, s ljubavlju-Galerija LavU nastavku večeri koja nam je na svaki način nagovijestila Dan zaljubljenih, Darija Žilić otkrila je svoju ljubav prema jazz glazbi, plesu i pjevanju pa stoga možemo očekivati da uskoro i uglazbi svoje stihove. Nakon njezina čitanja pjesama ‘Spora duša’, ‘Kad ti budem putovala’ i drugih, Vinko Štefanac pred okupljenima je pročitao ljubavna pisma koja su Hugo, Napoleon, Beethoven i Mozart nekoć davno napisali svojim suprugama.

Uz zvuke oboe Jelene Zlatar završila je jedna sasvim posebna književna večer koju je ljubiteljima poezije i svim okupljenim romantičarima darovala Udruga Nova stranica Zagreb.

Renata Cisar

Foto: FAMA

Pročitajte: O ljubavi… s ljubavlju

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,