Obilježeni jubileji arhitekta Viktora Kovačića

U Muzeju grada Zagreba održana je press konferencija povodom obilježavanja 150 godina od rođenja i 100 godina od smrti arhitekta Viktora Kovačića.

Njegova simbolična izjava, svojstvena njegovu duhu ‘Ja sam sunčeva zraka novog umjetničkog stremljenja’ označila je novo razdoblje i to upravo jednim svjetionikom – natječajni projekt za memorijalni Kolumbov svjetionik i Vladinu palaču u Dominikanskoj Republici arhitekta Ferdinanda Florshuetza.

Tim povodom u dvorištu Muzeja predstavljena je i zajednička instalacija istaknutih arhitekata Damira Rake, Miroslava Rajića, Tomislava Ćurkovića i Krešimir Rogina, posvećena upravo ovom hrvatskom arhitektu. Instalacija pod nazivom ‘Paradigma’ prva je u programu ‘Duh onkraj svega – VK 150/100’, a slijedit će je niz događanja tijekom godine posvećenih ovom arhitektu.

Jedno od događanja bit će u jesen u Muzeju grada Zagreba posvećeno Kovačiću pod nazivom ‘Bijela knjiga’. O čemu se radi pojasnio je Krešimir Rogina, autor koncepta i kurator izložbe. Podijelit će se bijele knjige intelektualcima koji će u njih upisati svoje dojmove o Viktoru Kovačiću. Sve će se nastaviti radionicama i izložbama, turama po Zagrebu predvođene Krešimirom Galovićem, koji je i suautor programa, za vrijeme kojih će se obilaziti Kovačićeva djela i ona koja su nastala pod njegovim utjecajem.

Objašnjavajući događaj Rogina je istaknuo da je ova instalacija realizirana htijenjem, entuzijazmom i duhom prisutnih arhitekata, a upravo je Kovačić taj koji poručuje da je duh jači od materije, neuništiva vrijednost koja nas vodi i dalje i više.

Arhitekt Damir Rako nazvao je instalaciju činom alternativne kulture jer su je oni napravili sami vlastitim sredstvima što ukazuje na razliku između službene kulture i arhitekture i one koja je nastala kao spontani čin. Njihov rad predstavlja međusobne odnose u prostoru što je i tema koja postoji u arhitekturi oduvijek, od antike pa do danas. Krešimir Galović je naglasio da je Kovačić važan ne samo za hrvatsku arhitekturu nego i za umjetnost.

Predviđen je poseban program 28. kolovoza na Kovačićev rođendan kada se planira da se u Kovačićevoj zgradi Burze (sjedište Hrvatske narodne banke) održi predavanje za uzvanike te održi misa u crkvi sv. Blaža, jednom od istaknutijih Kovačićevih djela moderne arhitekture.

Okupljenima se obratio i akademik Andrija Mutnjaković s osvrtom na stvaralaštvo i utjecaj Viktora Kovačića na razvoj hrvatske moderne arhitekture.

F. K. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , , ,