Skriveni potencijal zagrebačke industrijske baštine

U utorak, 31. svibnja (19 sati) u Oris Kući arhitekture otvara se izložba ‘Reliquiae Reliquiarum – skriveni potencijal zagrebačke industrijske baštine’ u sklopu koje će predavanje održati arhitekt Bruno Raškaj.Zagreb danas, na možda najatraktivnijim lokacijama u gradu raspolaže s fragmentiranim područjima bivših tvornica. Bogato kulturno nasljeđe grada se postepeno briše i zamjenjuje stihijskom gradnjom bez zelenih površina, a bitne orijentacijske točke kao kulturološki identitet građana gube svoje uporište u matrici centra grada. Ovom se izložbom želi dočarati arhitektura jedne od industrijski najstarije, ali i najzanemarenije građevine u Zagrebu, čija parcela i prostorni karakter posjeduje jednaku vrijednost kao i sama građevina.

Bivša tvornica svile Bubara, jedna je od prvih podignutih zgrada južno od pruge zagrebačkog arhitektonskog para Hönigsberg und Deutsch, koja do dan danas nije uvrštena pod ikakvu zaštitu. Iako djeluje kao kontaminirana zona, ona je zapravo međuprostor koji donosi balans među silnim, preizgrađenim stambenim zgradama na Trešnjevci.

Bruno Raškaj rođen je 1994. godine u Zagrebu. Studij arhitekture započinje i završava na TU Grazu i UPC ETSAV u Barceloni, gdje usavršava znanje njemačkog, španjolskog i engleskog jezika. Tijekom obrazovanja radi u raznim uredima i organizacijama u Austriji, Švicarskoj, Španjolskoj i Hrvatskoj.

Osim rada na nekoliko publikacija, instalacija te sudjelovanju na raznim natječajima, početkom 2020. osvaja prvu nagradu na natječaju GastGARTEN u sklopu Kunsthausa u Grazu.

Za izradu idejnog rješenja uređenja prostora bivše vojarne u Zadru, 2021. osvaja petu nagradu.

Krajem iste godine, za diplomski rad ‘Reliquiae Reliquiarum’ dobio je prvu nagraduna Grazer Architektur Diplompreis Award kao najbolji na TU Grazu. Trenutno živi i radi u Zagrebu, sa skorim početkom rada u Zürichu.

A. G.


Tagged: , , , , , , , , , ,