Zagrebački kvartovi: Trnje – prostor i ljudi

U sklopu projekta ‘Zagrebački kvartovi’, Muzej grada Zagreba objavio je novu publikaciju, knjigu / katalog izložbe ‘Trnje – prostor i ljudi’.Projekt je započeo 2009. godine. Nakon Trnskog, Dubrave i Maksimira istraživalo se i studijskim izložbama predstavilo Trešnjevku, a potom i Trnje.

Način istraživanja zagrebačkih kvartova postao je prepoznatljiv. Ulične izložbe najavljuju pojedini dio projekta. Preko tih izložbi dolazilo se u kontakt s građanima od kojih su se prikupljala svjedočanstva o životu u kvartu i građu iz obiteljskih albuma, a zatim se istraživalo povijesne izvore. Prikupljena građa, zajedno s građom iz baštinskih institucija – prije svega iz bogatog fundusa Muzeja grada Zagreba – objedinjena je na studijskim izložbama.

Teme zastupljene na studijskoj izložbi ‘Trnje – prostor i ljudi’, postavljenoj u Muzeju grada Zagreba 2018. godine, dodatno su istražene i objedinjene u publikaciji. Historiografski pogled na procese modernizacije, prostornog razvoja i industrije te analitički prikazi socijalne strukture, kulturnih politika, svakodnevice i lokalnih fenomena, zastupljeni u pet poglavlja, prepliću se s kazivanjima stanovnika Trnja kako bi se stvorila cjelovita slika o razvoju tog dijela Zagreba.

Nekad periferija, a na početku 21. stoljeća širi centar grada, Trnje je mjesto brojnih metamorfoza. Publikacija prati pojavu trnjanskog prostora na rubnim dijelovima karata Zagreba u 19. stoljeću, život sela i izgradnju radničkih naselja na ‘južnoj periferiji’ između dvaju svjetskih ratova, razdoblje intenzivne modernizacije nakon Drugog svjetskog rata te postupnu integraciju Trnja u gradsko tkivo.

Proces modernizacije koji se različitim ritmom i intenzitetom odvija od druge polovine 19. stoljeća do danas prate stalne mijene životnih okolnosti. Od administrativnog pripojenja trnjanskog prostora gradu Zagrebu 1850., preko izgradnje željezničke pruge koja je ‘presjekla’ grad učinivši Trnje prometno izoliranom periferijom, do nerealiziranih planova stvaranja novog gradskog središta uz današnju Ulicu grada Vukovara tijekom druge polovine 1940-ih i 1950-ih, izložba a sada i publikacija nastoji kompleksno ‘zaroniti’ u povijest prostora današnje gradske četvrti. Urbanizam, arhitektura, modernizacija te društveni život i svakodnevica sve je to zastupljeno povijesnim pregledom.

Trnje je predstavljamo kao cjelina, ali i razni dijelovi gradske četvrti, povijesna naselja i prostori s vlastitim (pod)identitetom: Cvjetno naselje, Vrbik, Martinovka, Staro Trnje, Kruge, Savica, Sigečica i Kanal.

Urednik publikacije i voditelj projekta je Kristian Strukić, a autori tekstova su, osim njega, Ivan Mlinar, Tomislav Anić i Marko Zubak. Dizajn potpisuje Igor Kuduz.

T. R.


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,