Odabrane drame Mire Gavrana 2001.-2021.

Promocija knjige Mire Gavrana ‘Odabrane drame 2001.–2021.’ u izdanju Mozaika, održana je na njegov 60. rođendan u Zagrebu, u maloj dvorani Lisinski.Na promociji su, osim autora, sudjelovali Mira Muhoberac, teatrologinja; Hana Vunić, urednica knjige i Marko Hadjur, moderator. Ulomke iz drama izvodili su Mladena i Jakov Gavran te Dragan Despot i Ivan Glowatzky.

Dvadeset godina nakon objavljivanja kultnog naslova ‘Odabrane drame” (2001.), Miro Gavran izlazi pred čitatelje s izborom od devet drama nastalih u protekla dva desetljeća, od kojih se pet prvi put tiska u knjizi. ‘Odabrane drame Gavran 2001.-2021.’ pružaju sjajan materijal glumcima i redateljima za gradnju sugestivnih predstava, ali bez sumnje ovi tekstovi su zanimljivi i za čitanje, poput devet atraktivnih pripovijesti kojima se na umjetnički uvjerljiv način tematizira naša suvremenost. Pogovor ovom vrijednom izdanju napisao je Venko Andonovski, vodeći suvremeni makedonski dramatičar, romanopisac, sveučilišni profesor i semiotičar kazališta.

Miro Gavran nije samo najizvođeniji hrvatski pisac u Hrvatskoj i svijetu, s brojnim nagradama i priznanjima. On je i kazališni fenomen stalno otvoren za eksperimente na svim mogućim razinama. To je pozicija koju brane svi veliki, iznimni svjetski pisci današnjeg doba, a nema ih puno. Djela su mu prevedena na više od 40 jezika. Po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 400 kazališnih premijera diljem svijeta, a pogledalo ih je više od četiri milijuna ljudi. Vjerojatno je jedini živući dramatičar u svijetu kojem su u čak pet zemalja organizirali kazališni festival njemu posvećen (GavranFest), na kojem se izvode predstave nastale isključivo prema njegovim dramama i komedijama.

Jedan je od rijetkih europskih dramatičara koji je imao premijeru svoje drame u najznačajnijem američkom kazališnom centru Eugene O’Neill Theater Center u Waterfordu (Kraljevi i konjušari, 1999.). Njegovi kazališni i prozni tekstovi uvršteni su u brojne antologije i hrestomatije u zemlji i inozemstvu, a djela mu se proučavaju na brojnim sveučilištima diljem svijeta.

M. H. / Foto: FAMA


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,