Priče o samoći Mire Gavrana

Najizvođeniji suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu Miro Gavran predstavio je u Zagrebu u Društvu hrvatskih književnika novu zbirku pripovijedaka ‘Priče o samoći’, u kojoj na još sugestivniji i koncizniji način portretira naše suvremenike, sudbinski određene samoćom – tom dominantnom temom našeg vremena. U knjizi je sabrao deset neobičnih priča čiji se junaci čitatelju zavlače pod kožu.

Zbirka, objavljena u izdanju nakladnika Mozaika knjiga, stigla je 30 godina nakon objavljivanja kultne zbirke priča ‘Mali neobični ljudi’ (1989.), koja je imala čak pet izdanja. Na samom početku predstavljanja, glavni urednik Mozaika knjiga, Zoran Maljković, vratio se u prošlost i podsjetio na ‘Male neobične ljude’, istaknuvši kako je ta knjiga jedna od najprodavanijih zbirki priča suvremene hrvatske književnosti. Dokaz je tome činjenica da će ovo ljeto knjiga doživjeti šesto izdanje.

Na pogovor, čija je autorica Branka Džebić, osim autora Mire Gavrana ponosan je i glavni urednik Zoran Maljković: ‘Upravo je ona bila jedini logični izbor budući da već dugi niz godina prati rad Mire Gavrana, kako onaj književni tako i onaj kazališni. Ovo je jedan od najboljih pogovora koje smo mogli čitati, jer je razumljiv svima i na jednom mjestu sažima sve što je Miro Gavran pisao u opusu kratkih priča, a i općenito’.

Branka Džebić istaknula je veličinu Gavranova stvaralačkog opusa: ‘U čak 30 godina stvaranja Miro je napisao 10 romana, 10 knjiga za djecu i mlade, 50 drama, dvije zbirke priča, jednu poetsku zbirku, a 2002. godine osnovao je kazališni festival Gavranfest. U svojoj bogatoj karijeri Gavran je održao više od tisuću književnih susreta, njegova djela prevedena su na više od 40 jezika, a njegovi naslovi broje više od 200 izdanja’.

Kao razlog njegova uspjeha, Džebić ističe Gavranovu vjeru u samoga sebe te njegove spisateljske sposobnosti, ljubav prema kazalištu i literaturi, univerzalne teme i emocije. O knjizi ‘Priče o samoći’ rekla je da se Gavran ovim djelom vraća suvremenim temama te da ova zbirka priča postavlja pitanja, ali i daje odgovore na brojne životne dileme. Posebno je istaknula kako u ovom naslovu autor podsjeća da ponekad i poraz može biti bolji od pobjede, čak i uzvišeniji od nje. Ulomke iz knjige čitao je dramski umjetnik Dragan Despot.

Prisutnima se obratio se i sam autor Miro Gavran. Poručio je kako osjeća da je samoća dominantna tema u 21. stoljeću, kao i da postoje njezini različiti oblici: ona koju ne želimo, ona koja nam je nametnuta ili ona u koju sami zbog vlastitih karakternih osobina zagazimo i ne znamo kako se vratiti. Upravo zbog samoće koja vlada svijetom, autor se nada da će svi čitatelji u ovoj zbirci priča pronaći tople, drage i nježne ljude.

Za kraj je otkrio kako se boriti protiv samoće: ‘Odgovor na to pitanje ističem na svim književnim susretima u osnovnim i srednjim školama, a to su ljubav i prijateljstvo!’

M. H. / Foto: Grgur Žućko


Tagged: , , , , , , , ,