Miro Gavran: 3. izdanje romana Nekoliko ptica i jedno nebo

Prošla je tek godina dana od izdavanja velike uspješnice najizvođenijeg i jednog od najčitanijih autora u Hrvatskoj, Mire Gavrana, a već je stiglo i treće izdanje romana ‘Nekoliko ptica i jedno nebo’.
Točno u vrijeme prošlogodišnjeg Interlibera, Miro Gavran objavio je novi roman u kojem obrađuje priču o fra Didaku Buntiću, koji je tijekom Prvog svjetskog rata od gladi spasio na tisuće hercegovačke djece.

Iznenađujuća je bila zainteresiranost čitatelja ne samo na tom najvećem sajmu knjiga u Hrvatskoj, već se interes nije smanjio ni mjesecima nakon – postao je česta tema o kojoj se priča i komentira, a roman je potaknuo i brojne da se informiraju o junačkim pothvatima fra Didaka Buntića. Nakon nepuna tri mjeseca, Mozaik knjiga objavila je drugo izdanje.

Roman se pokazao neiscrpnim izvorom nadahnuća, jer se ni nakon toga nisu smirile strasti. Potvrđuje to i činjenica da je dobio i svoje treće izdanje u nepunih godinu dana, što za prilike i stanje u izdavaštvu u Hrvatskoj zaista nije čest slučaj.

Knjiga govori o fra Didaku Buntiću, vremenima gladi i suše, kada je on poveo akciju spašavanja djece i odveo ih u Slavoniju. Drugi sloj romana događa 1987. i 1997. u Novoj Gradiški i Zagrebu. Roman govori i o životu, ljubavi, međuljudskim odnosima, ali i o dilemama, izborima i odlukama koje i danas muče mlade.

Raznovrsna radnja sa zanimljivim likovima i prepletanje prošlosti i sadašnjosti Gavranu su omogućile da kroz svoje epizode predstavlja dramatične dane siromaštva u Hercegovini, užase Prvog svjetskog rata uokvirene kroz intimne priče o malim, običnim ljudima, mučne priče posljedicama svakog ljudskog čina i postupka…

Miro Gavran će, kao jedan od najposuđivanijih pisaca u hrvatskim javnim knjižnicama, gostovati 3. studenoga na svečanom otvaranju velike knjižare Megastore u Bogovićevoj ulici u Zagrebu. Druženje će započeti u 18 sati pod naslovom ‘Miro Gavran – Pisac za sve generacije’, gdje će se ovaj pisac svjetske reputacije susresti s obožavateljima svojih djela i na takav način i obilježiti treće izdanje svoje uspješnice.

M. K.


Tagged: , , , , , , , , ,