Odlazak legende: Miroslav Lilić (1944.-2023.)

‘Ljudi, družite se, volite, svađajte se, vodite ljubav, radite što god, samo se družite. Pobijedite crne misli, pobjegnite od problema. Praštajte. Ako nećete sad, popravnog nema. Život je jedina premijera i jedina predstava koja se neće ponoviti. Nema reprize’, životna je filozofija legendarnog Miroslava Lilića, doajena televizije i bivšeg predsjednika Uprave Croatia Recordsa.

Rođen je u Siveriću, 8. travnja 1944. godine. Diplomirao je jugoslavensku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a od 1967. radi na Televiziji Zagreb kao novinar, reporter i urednik. 1986. postaje glavni urednik programa Televizije Zagreb, a zatim i direktor programa.

U neovisnoj Hrvatskoj bio je glavni urednik HTV-a. U Domovinskom ratu osmislio je i sa suradnicima pokrenuo 24-satni ‘Program za slobodu’, jedan od najzahtjevnijih projekata u povijesti naše televizije. U tom je razdoblju inicirao suradnju s autorima i izvođačima antiratnih glazbenih spotova kao što su ‘Stop the War’ Tomislava Ivčića te ‘Moja domovina’ Zrinka Tutića i Rajka Dujmića.

Od 1994. bio je na čelu najveće diskografske kuće Croatia Records kao predsjednik Uprave. Pod njegovim rukovodstvom potpisani su brojni ugovori s najvećim autorima i izvođačima. Okupio je i jake podetikete poput Tutica, Tonike, potpisao ugovor s grupom Prljavo kazalište, ali i obnovio mnoge ugovore među kojima su oni s Oliverom Dragojevićem, Parnim valjkom, Rajkom Dujmićem…

Funkciju čelnog čovjeka najveće diskografske kuće obnašao je do 2001. godine nakon čega je prihvatio savjetničko mjesto na HRT-u.

Iako je 2009. godine otišao u mirovinu, aktivno je nastavio pratiti što se događa u televizijskom svijetu. Godine 2011. napisao je autobiografsku knjigu ‘Bez reprize’ u kojoj je opisao svoj bogati poslovni i privatni život.

Dobitnik je Zlatnoga pera HND-a 1976. i 1984. te nagrade HRT-a Ivan Šibl za životno djelo 2007. godine. Nositelj je Spomenice Domovinskoga rata i odlikovan Redom hrvatskoga pletera.

C. R.


Tagged: , , , , ,