Održan 1. Sunset Sports Media Festival

Sunset Sports Media Festival u Zadru bio je prepun zanimljivih i raznolikih tema. Festival je započeo u četvrtak 9. lipnja i završio u nedjelju, a u tri dana razgovaralo se o najnovijim svjetskim trendovima u sportskoj i medijskoj industriji gdje su sportski velikani i svjetski stručnjaci razmijenili svoja mišljenja i iskustva.

Drugi dan otvorili su Petar Radojčić Bizzo, osnivač Fresh Island Festival Hrvatska i Nicolas Decker, voditelj online trgovine i društvenih medija na BSTN-u koji su na predavanju ‘Out of the Box: The Rise of Sneaker Culture’ pokušali približiti fenomen tenisica s današnjom vrijednosti tržišta tenisica od 80 milijardi dolara, a predviđa se da će dostići nevjerojatnih 120 milijardi u 2026. godini. 

Uslijedio je panel ‘Started from the bottom, now wer’re here’ na kojem su sudjelovali Debola Adebanjo, BBC Sport Africa, Ivona Hemen, voditeljica RTL-a i Marco Messina, analitičar Serie A za CBS Sports pod voditeljskom palicom Cindy Marine. Digitalno doba zauvijek je promijenilo način na koji obožavatelji konzumiraju sportske sadržaje, a YouTube i društvene mreže omogućile su platformu novoj generaciji stvaratelja sadržaja da dobiju svojih pet minuta slave.

Niti jedan sport ne donosi milijunske prihode kao boks, a nitko to ne radi bolje od Stephena Espinoze, predsjednika Showtime Sportsa. Čovjek koji stoji iza dvije najveće borbe za zaradu u povijesti: ‘Mayweather – Pacquiao’ i ‘Mayweather – McGregor’. Espinoza je na predavanju ‘Boxing’s Blockbuster Matchmaker: Inside The Ring With Stephen Espinoza’ podijelio tajne svoje revolucionarne karijere, kao i pogled u budućnost borilačkih sportova i uspon njegove najnovije boksačke zvijezde – YouTube senzacije Jakea Paula.

Nakon pauze, posjetitelji su imali prilike čuti kako se tzv. „manij sportovi“ bore za svoje mjesto na medijskoj sceni i polako kucaju na velika vrata na panelu ‘Underdogs / The Heart of Sports’. Daniel Wood, osnivač Freestyle Football League, Zoran Primorac, bivši profesionalni stolnotenisač i Mislav Pokrovac, trener zagrebačkih Patriotsa, ispričali su koji su ključni koraci i kreativne metode koje koriste kako bi privukli pažnju i svjetsku pozornost u njihovom smjeru.

Na samom kraju, publika je mogla čuti najveće zvijezde; Juliana Edelmana, Raya Lewisa, Petera Schmeichela i Petea Radovicha na panelu ‘Football vs Futbol / The Battle for Billions’.

Još od svojih davnih početaka, nogomet je svojom prisutnošću dominirao sportskim svijetom, ali usprkos globalnoj popularnosti postoji nepokoreni teritorij u kojem nije uspio preuzeti primat – SAD. Što se točno skriva iza moćne mašinerije zvane NFL i koji su ključni detalji koji čine razliku dok se ova dva suprotstavljena svijeta bore za pažnju gledatelja na stadionima i pred malim ekranima ispričali su MVP Super Bowla Julian Edelman i Ray Lewis s jedne strane, te europske nogometne ikone Peter Schmeichel s druge. Pete Radovich, producent Super Bowla i kreativni direktor CBS Sports-a, pridružio se kao poseban gost na ovom interkontinentalnom panelu kojeg je moderirala nagrađivana CBS-ova voditeljica Kate Abdo.

Sport je već tradicionalno jedan od najjačih aduta kada pričamo o promociji Hrvatske u svijetu, a Sunset Sports Media Festival sada je pozicionirao Zadar na svjetskoj mapi kao nezaobilaznu destinaciju sportske i medijske industrije.

K.I. / Foto: Luka Stanzl,Šime Zelić/PIXSELL & Mario Pavlović

Rovinj: Gaming, aktivizam, sport, mediji…

Tagged: , , , , , , , ,