Najveći uspjesi hrvatskog sporta

Tko je bio prvi Hrvat s olimpijskom medaljom oko vrata? U kojem smo sportu ostvarili najviše uspjeha na olimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima? Koji su hrvatski sportaši i klubovi stajali na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja?Prateći povijest hrvatskog sporta dugu više od 120 godina, uključujući i posljednje uspjehe naših sportaša na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine, Dražen Beraković i Davor Lulić nam donose odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja. Naime, gotovo da nema sporta u kojem se tijekom proteklih stotinjak godina nije našao ‘netko naš’ tko se potrudio izdići iznad ostalih konkurenata i u stupnjevanju pridjeva velik i dobar, požrtvovnim višegodišnjim radom i talentom preskočio pozitiv i komparativ i okitio se superlativima najbolji i najveći. Ovo je knjiga upravo o najboljim hrvatskim sportašima koji su svojim rezultatima ostvarili najveće uspjehe tijekom vremena koje bilježimo ‘dobom modernoga sporta’, o sportašima koji su postali najbolji u natjecanjima u konkurenciji najboljih europskih i svjetskih sportaša. Ovo je knjiga o najboljima od najboljih.

‘Vrlo informativna i bogato ilustrirana knjiga koju jednostavno mora imati svaki istinski zaljubljenik u sport’, izjavio urednik knjige Vid Jakša Opačić.

Mozaik objavljuje knjigu nakon netom završenih Olimpijskih igara u Tokiju, na kojima su hrvatski sportaši ostvarili značajne uspjehe, osvojivši osam medalja, potvrdivši da smo jedna od najsportskijih nacija na svijetu.

Dražen Beraković (1965.) bivši je sportski novinar i urednik, koji je karijeru započeo u sportskoj redakciji Omladinskog radija 101, nastavio u Sportskim novostima i Sport magazinu, a tijekom dvadesetak godina surađivao je u raznim medijima (Večernji list, Slobodna Dalmacija, Slobodna Hrvatska, Start, Izbor, Globus …). Jedan je od idejnih začetnika i utemeljitelja Hrvatskog sportskog radija – Radio Cibona i njegov prvi urednik programa. Kao bivši student povijesti, tijekom karijere s veseljem je radio izlete u okviru pretežito sportske publicistike. Autor je publikacije ‘Hrvatski šport i olimpijski pokret’ s kojom se Hrvatski olimpijski odbor predstavio 1991. godine na prvom službenom prijemu u Međunarodnom olimpijskom odboru u Lausannei. Također, autor je i monografije ‘Od Zbora do Velesajma – 90 godina Zagrebačkog Velesajma’ te nekoliko izdanja Almanaha Zagrebačkog sportskog saveza i niza publikacija pojedinih sportskih saveza i klubova. Jedan je od inicijatora utemeljenja Hrvatskog društva sportskih novinara 1991. godine i njegov prvi organizacijski tajnik. Kao sportski djelatnik istaknuo se u uspješnoj organizaciji velikih međunarodnih sportskih priredbi u gradu Zagrebu tijekom 1990-ih, posebice na području sportskog marketinga.

Davor Lulić (1965.), novinar i urednik koji je diplomirao na Fakultetu političkih znanosti. Novinarsku karijeru počeo je u Večernjem listu, a na Hrvatskoj radioteleviziji zaposlen je od 1997. godine. Izvještavao je te izravno prenosio za Hrvatski radio sa svih većih sportskih događaja u zadnjih dvadesetak godina, od olimpijskih igara, svjetskih i europskih prvenstava u nogometu i rukometu, preko teniskih turnira u Wimbledonu i Roland Garrosu do utakmica Dinama u Ligi prvaka i Euroligi, a pratio je i utrke Svjetskoga skijaškog kupa te nastupe hrvatskih tenisača u Davis Cupu. Od 2018. godine urednik je Programskog odjela Sport Hrvatskoga radija. Dobitnik je nagrade Zbora sportskih novinara HND-a za najboljeg radijskog reportera 1999. godine.

M. K.


Tagged: , , , , , , , , , ,