Biciklistički vodič: Središnja Hrvatska, Slavonija, Baranja i zapadni Srijem

Knjiga ‘Biciklistički vodič – Središnja Hrvatska, Slavonija, Baranja i zapadni Srijem’, koju su u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu predstavili znanstvenici i stručnjaci, biciklisti, osobe s mnogo iskustva i znanja, izazvala je veliku pažnju i interes, a brojne pridošlice u taj svijet i iznenadila.Možda biste se iznenadili i vi zbog cvjetanja cikloturizma u Hrvatskoj, prirodnih ljepota, turističkih punktova, neotkrivenih mjesta za odmor diljem Panonske Hrvatske, precizno izrađenih karta s iscrtanim rutama različitih duljina koje su pogodne za obitelji, profesionalne bicikliste, rekreativce…

Na promociji su sudjelovali urednik Vid Jakša Opačić; dr. sc. Eduard Kušen, dipl. ing. arhitekture, profesor visoke škole Veleučilišta VERN i vanjski suradnik Instituta za turizam; Anja Mutić, putopiskinja i turistička novinarka; Davorin Belamarić, biciklist i putnik biciklom te autori knjige Lidija Vrečar Mišćin i Robert Rigo.

Ovom knjigom, tvrdi urednik Vid Jakša Opačić, dobili smo prvi sveobuhvatni i nadasve informativni biciklističko-turistički vodič u Hrvatskoj u kojem se puno pažnje posvetilo uređivanju sadržajima bogatih biciklističkih ruta. Vodič pokriva 13 županija u dvije turističke regije (Središnja Hrvatska te Slavonija, Baranja i zapadni Srijem).

Da je ova knjiga i više od izvrsnog vodiča potvrdio je dr. sc. Eduard Kušen. Pregledom povijesti biciklizma u ovim krajevima iz samog uvoda knjige može se iščitati da Hrvatska nije bitno zaostajala u osvajanju biciklizma za razvijenim europskim zemljama. Kušen stoga naglašava da ova knjiga predstavlja produženu ruku turističke infrastrukture, osobito papirnatu infrastrukturu kulturnog turizma. To je ogromno postignuće za cjelokupni hrvatski biciklizam s obzirom na njegovo stanje od prije 40-ak godina, zaključuje.

Ovom prigodom biciklist Davorin Belamarić donio je i tandem bicikl ‘Petar – Krešimir’, kojim je i doputovao na promociju. Istaknuo je da knjiga dolazi u pravi trenutak, kada razvoj cikloturizma u Hrvatskoj dobiva zamah, podršku državnih institucija, strukturu i projekte. Kao biciklist primjećuje da je knjiga praktična, korisna i pravi primjer kako treba raditi rute i vodiče.

Putopiskinja i turistička novinarka Anja Mutić izrazila je oduševljenje brigom oko malih detalja unutar knjige, njezinom organiziranošću i stručnošću. Posebno je istaknula da je izlazak ove knjige iznimno bitan za Panonsku Hrvatsku, njezino otkrivanje i razvoj.

Autori Lidija Vrečar Mišćin i Robert Rigo strastveni su biciklisti. Zajedno sudjeluju i izrađuju brojne projekte biciklističkih ruta na području Hrvatske, a od 2004. zajedno uređuju internetski portal pedala.hr. Ističu kako ovaj vodič omogućuje upoznavanje s mogućnostima vožnje biciklom po označenim i neoznačenim te asfaltiranim i makadamskim rutama turističkih regija središnje Hrvatske te Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. Opisane rute različitih su duljina i stupnja težine, pa su prilagođene raznim skupinama biciklista – od obitelji s djecom, preko klasičnih rekreativaca do onih sklonijih zahtjevnijim terenima.

A. T.


Biciklistička utrka za sve uzraste, rekreativce i profesionalce


Biciklisti u čast poginulim vatrogascima


Kritična mas(k)a: Biciklistička vožnja po Zagrebu


Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,