OH Wines: Vinski bonton s Irenom Lučić

Znate li kako držati čašu s vinom, koliko vina trebate natočiti u čašu, za koliko vam je čaša dovoljna jedna butelja, ali i koliko hladno treba biti crno, a koliko bijelo vino?Na sva ova pitanja odgovore su dobile brojne žene na prekrasnoj radionici ‘Vinski bonton s Irenom Lučić’ održanoj u istarskoj vinariji OH Wines, enologa Saše Bernobića. Sve se to dogodilo u sklopu 10. Women’s days by modniALMAnah, koji je istražio Istru.

U pitoresknom mjestašcu u unutrašnjosti Istre, Ohnićima, vinske znatiželjnice dočekao je Saša Bernobić, vrhunski reprezent generacije mladih hrvatskih vinara. Vina su mu besprijekorna u smislu tehnologije proizvodnje, a svaka butelja je cijenom vrlo pristupačna. Njegova boutique vinarija godišnje proizvede 12.000 boca od čega se preko 50% proda na kućnom pragu. Ako, primjerice, želite kušati njegovu Malvaziju iz linije Heritage, svakako navratite u Ohniće.

‘U samom postupku proizvodnje pridajemo najveću pozornost kvalitete grožđa, pa se vina dizajniraju u vinogradu. Ako je tamo odlično odrađen posao, u podrumu je potrebno minimalno intervenirati’, rekao je Saša na početku radionice koju je potom preuzela Irena Lučić, voditeljica projekta DiWine. Upravo je Irena, na jednostavan, pitki i ženski način ispričala priču o konzumaciji i posluživanju vina te otkrila pet pravila ‘Vinskog bontona’. Evo što morate znati:

1. Čaše
Uvriježeno je pravilo da se pjenušac servira u flauta (flute) čašama, ali je sve veći trend posluživanja pjenušavog pića, kojeg intenzivno pijemo tijekom prosinca i u čašama za bijelo vino. Te su čaše na stalku, šire su, ali opet uže u odnosu na čaše za crna vina. Crno vino uvijek je dobro natočiti u čašu veće zapremnine kako bi se vino u kontaktu sa zrakom lijepo ‘otvorilo’.

2. Posluživanje
Prilikom posluživanja vina trebate znati sljedeće. Pjenušava vina je potrebno rashladiti na temperaturi od 4 do 7 stupnjeva, rastočiti u čaše, a ostatak ostaviti u boci koju stavite u kiblu s ledom. Je li pjenušac dovoljno hladan vidjet ćete kad pogledate flašu i čašu, koje moraju biti orošene. Prilikom posluživanja bijelih i crnih vina, vrijedi pravilo 20/20. Znate li što to znači? Bijelo vino čuva se u hladnjaku, a 20 minuta prije posluživanja stavlja ‘na stol’, dok crno vino držite na sobnoj temperaturi, a 20 minuta prije posluživanja stavite u hladnjak.

3. Kome se prvo toči vino?
Po bontonu najstarijoj dami odnosno muškarcu u društvu se prvo toči vino. Izuzetak je jedino ako je u društvu osoba koja je vinski stručnjak. U tom slučaju, toj se osobi toči prvoj i to samo na dno čaše kako bi vino bilo odobreno.

4. Koliko se čaša nalazi u butelji
Kako biste mogli procijeniti koliko vam butelja treba prilikom posluživanja, znajte sljedeće. Jedna butelja (0,75 l) je za maksimalno 8 čaša vina, a toči se po decilitar. Čašu nikad ne napuniti do vrha.

5. Kako držati čaše?
Vinske čaše imaju stalak (nazivaju ga i štiklom) s razlogom. Uvijek je držite tako da ne dodirujete sam vrh čaše kako se ne vino ne bi grijalo. S promjenom temperature čaše, vino u njoj mijenja okus.

A. P. / Foto: Nikola Zoko


Tagged: , , , , , , , ,