Okrugli stol: Rio Mare i WWF za održivi ribolov

U Kuglani (La Grma) na zagrebačkoj Grmoščici, održan je okrugli stol na temu stanja svjetskih mora, očuvanja ribljeg fonda i važnosti odgovornog ribolova.O ovim važnim temama, pred brojnim uzvanicima i predstavnicima medija raspravljali su uvaženi gosti Luciano Pirovano, direktor održivog razvoja Bolton Food u sklopu kojeg je poznati brend Rio Mare i Danijel Kanski, stručnjak za ribarstvo i voditelj morskog programa u WWF Adriji. Znanost su zastupali i dr. sc. Sanja Matić Skoko s Instituta za oceanografiju i ribarstvo; dr. sc. Tibor Janči s Prehrambeno biotehnološkog fakulteta u Zagrebu te dr. sc. Leon Grubišić, s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splita. U ulozi moderatora našao se TV voditelj Duško Ćurlić, a raspravljalo se o temama koje se nipošto ne smiju ignorirati.

‘Moramo poduzeti korake, poslovanje mora biti održivo i odgovorno. Potrošači danas žele više od kvalitete, žele odgovornost’, istaknuo je Luciano Pirovano, a s njim se složio i Danijel Kanski: ‘Promjene su nužne, zaštita morskih resursa je od iznimne važnosti jer je neodrživ ribolov problem, ne samo za prirodu već i za ljude koji žive od ribarstva.’

Upravo zato je tu suradnja WWF i Rio Mare. Oni čvrsto vjeruju kako je njihova odgovornost poštivati more i njegovu biološku raznolikost. Naime, Rio Mare se obavezao da će, u suradnji s WWF-om, do kraja 2024. godine cjelokupna proizvodnja potjecati iz održivih izvora ribarstva.

Neke od njihovih proizvoda koji s ponosom nose MCS oznaku, certifikat koji jamči adekvatni standard za održivi ribolov i sljedivost proizvoda iz ribarstva, imali su priliku kušati svi oni koji su prisustvovali ovom hvalevrijednom okruglom stolu na kojem se ukazalo na probleme očuvanja ribljeg fonda i važnosti odgovornog ribolova.

Znanstvenici su se složili kako ne rade aktivizam zbog aktivizma, već da temelj upravljanja resursom mora biti znanost. Stanje na Mediteranu je kritično, no sreća je što se svijest o ovom gorućem problemu podiže, a upravo ovakvi projekti pravi su put prema promjeni na bolje. Put održivog razvoja, put na kojem su se zajedno za Oceane udružili Rio Mare i WWF.

A. P.
Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,