Osim po zabavi i pivu, minhenski Oktoberfest koji traje do 3. listopada, osim po pivu, poznat je i po kobasicama.
Degustacijska komisija kušala je osam svinjskih kobasica različitih proizvođača dostupnih na festivalu.
Ovaj put nije bilo vegetarijanskih kobasica, ali razmišljaju o proširenju degustacije u budućnosti. Kobasice se na Oktoberfestu isprobavaju već 70 godina – komisija se prvi put sastala 1953.
Na slijepoj degustaciji zabranjeni su senf i pivo. Ništa nije smjelo pokvariti okus kobasice. Slano, s biljnom aromom – ili neobično citrusno. Ocjenjivali su se i miris, izgled i sastav.
U komisiji su bili predstavnici udruga potrošača i proizvođača te stručnjaci minhenske veterinarske službe.
Proteklih godina na Oktoberfestu je apetit za svinjskim kobasicama bio znatan: ponekad se prodavalo gotovo pola milijuna kobasica, otprilike koliko i pečenih pilića.
Tradicionalno, na Oktoberfestu je i polumetarska XXL kobasica. Sve je više veganskih kobasica – osim bijelih sada se nudi i leberkäse.
dpa / Foto: Picture Alliance