München potpuno spreman za Oktoberfest

Oktoberfest je prošle godine privukao oko 5,7 milijuna ljudi, što je ipak manje nego 2019., kada ih je bilo više od šest milijuna. U dvije godine pandemije nije bilo festivala.

Vremenska prognoza je dobra, a pandemija je još uvijek samo blijeda uspomena. Odvikavanje je počelo – ove subote na Oktoberfestu u Münchenu otvaraju prvu bačvu piva.

Nadamo se boljem vremenu nego prošle godine, rekao je gradonačelnik Münchena, Dieter Reiter, obilazeći ‘livade’, veliki otvoreni prostor Theresienwiese, gdje se tradicionalno održava festival.

Voditelj Oktoberfesta, Clemens Baumgärtner, nada se uspješnoj godini, iako se ne cilja na rekorde. Festival će sada trajati 18 dana, dva dana duže nego inače, i trajat će do 3. listopada, Dana njemačkog jedinstva.

Službeni početak najavljen je za podne 16. rujna, kada će gradonačelnik Reiter uz tradicionalni uzvik ‘Ocapf is’ otvoriti prvu bačvu piva, a potom prvu kriglu dati bavarskom premijeru Markusu Söderu.

Brojnim stranim gostima političke konotacije uglavnom su nebitne. Naime, gradonačelnik Münchena već je desetljećima iz Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), dok je mjesto bavarskog premijera također desetljećima rezervirano za nekoga iz demokršćanskog CSU-a.

No, tijekom Oktoberfesta politika ostaje po strani, iako Bavarsku već očekuju pokrajinski izbori 8. listopada. ‘Oktoberfest nije politička arena’, naglasio je Baumgärtner.

I Reiter kaže da se svi službeni događaji na Oktoberfestu drže tog pravila, iako ne isključuje da je i politika tema razgovora za stolom uz kriglu piva.

dpa / Foto: Sven Hoppe


Tagged: , , , , , , , , ,