Krigla piva na Oktoberfestu do 13,80 eura

Sve, pa i pivo poskupljuje zbog inflacije kakve u Njemačkoj nije bilo desetljećima. Litarska krigla će na Oktoberfestu koštati između 12,60 i 13,80 eura, priopćili su organizatori iz Münchena.Cijene će u prosjeku biti za 15,77 posto više nego na prethodnom Oktoberfestu, 2019. Tada je krigla koštala između 10,80 i 11,80 eura. Festivala prethodne dvije godine nije bilo zbog pandemije.

Bolje će proći posjetitelji koji se odluče za vodu, koju će u prosjeku plaćati 9,67 eura po litri. Ali i to je za 80 centi više nego 2019.

Gradske vlasti Münchena ističu kako ne odlučuju o cijenama pića. Kao organizator, samo uspoređuje cijene, koje određuju ugostitelji, s redovnim cijenama na području grada koje su sada od 6,70 do 11,20 eura za litar.

Inflacija, veći troškovi rada i papreni energenti, glavni su razlozi što će zabava na Oktoberfestu biti skuplja, kažu domaćini. Uz to, veći su i troškovi postavljanja šatora, na primjer, kao i za materijal i ruke, rekao je za dpa Peter Inselkammer, zastupnik ugostitelja.

‘Dobro je da cijene piva nisu premašile 14 eura’, rekao je direktor Oktoberfesta, Clemens Baumgärtner. ‘Ali su, ipak, prilično visoke. Ubuduće ćemo morati paziti da Oktoberfest ostane pristupačan’, dodao je Baumgärtner.

dpa / Foto: picture alliance


Tagged: , , , , , , , , ,