Hrvatski festival hrane i vina koji će se održati od 13. do 15. studenog u Areni Zagreb, posebnu pažnju posvećuje Korčuli i Pelješcu čije su šume, maslinike, vinograde i gospodarstva ljetos poharali požari.
U galeriji Klovićevi dvori predstavljeni su vrhunski vinari, čija su autohtona vina ključan čimbenik ovih eno-gastronomskih destinacija. Vinarstvo i maslinarstvo su oduvijek bila glavna zanimanja Korčule i Pelješca i dio svakodnevnice mnogih obitelji koje su pomogle očuvanju brojnih autohtonih sorti južne Dalmacije.
Upravo su autohtone sorte vina grk, rukatac, plavac mali i pošip, ključ opstanka ovih područja, istaknuo je Ivo Klaić, pročelnik za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Dubrovačko-neretvanske županije.
Direktorica Hrvatskog festivala hrane i vina, Đurđa Protić, naglasila je kako festival u fokus stavlja županije kao cjelogodišnje eno-gastronomske destinacije i promiče tradiciju i bogatstvo domaćeg vinarstva i gastronomije, među kojima je enološko bogatstvo Korčule i Pelješca ključno za identitet i razvoj domaćeg turizma.
Osim u vrhunskim vinima dvadeset vinara, uzvanici su imali priliku uživati u autohtonim delicijama južnodalmatinske kuhinje kao što su kupus na tabak, slane gere, seljačke plitice, lešo škopčevina te kroštule i lumblije te ostale slastice koje su pripremili konoba Mate iz Pupnata na Korčuli i zagrebački catering Zvona.
P. R.