Omer Avital Qantar zaključili 11. Zagreb Jazz Festival

Savršeno usvirani i odlično raspoloženi Omer Avital Qantar, predvođen vrhunskim kontrabasistom i skladateljem Omerom Avitalom, koncertom je zatvorio 11. Zagreb Jazz Festival.Koliko je ovakav festival s odličnim programom i vrhunskim jazz glazbenicima nedostajao zagrebačkoj publici proteklih pet godina, najbolje pokazuje puna koncertna dvorana Blagoje Bersa Muzičke akademije. Na sva tri jazz koncerta dvorana je bila puna, a ovacija publike također nije manjkalo.

Zvijezda završne večeri Omer Avital već je nastupao kod nas s velikanima Joshuom Redmanom i Anat Cohen te ga je jako veselio povratak hrvatskoj publici. Omera Avitala nazivaju i izraelskim Charlesom Mingusom, a što sve zna i može s kontrabasom, pokazao je u dvosatnom nastupu koji je oduševio punu dvoranu, posebno u trenucima kad je zaplesao s kontrabasom.

U sklopu 11. Zagreb Jazz Festivala nastupili su slavni američki glazbenik indijskog porijekla Vijay Iyer i jedan od najcjenjenijih kreativnih umjetnika našeg doba, legendarni trubač Wadada Leo Smith. Koncert je održao i Aaron Diehl Trio, predvođen jednim od najboljih mladih jazz pijanista koji je pokazao svoju glazbenu svestranost, ljubav prema jazzu, glazbenicima koji su utjecali na njega kao i sviranju klavira.

Festival je održan uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba, a počeo je 17. studenoga uz afričke ritmove i zvukove Ngonija, odnosno nastupom ‘afričkog Jimija Hendrixa’, Bassekou Kouyatea i njegova benda Ngoni Ba u Tvornici kulture.

M. R.


Tagged: , , , , , , , , , ,