OPG Maleš: Puno dobroga, a ponajviše vina

OPG Maleš smješteno je u zaseoku Maleši u šibenskome zaleđu. Tamo, od Mirlović zagore do Danilo polja, Mile Maleš zasadio je više od 20.000 loza i proizvodi odlična vina.
Maleš-vinogradi-u-Danilo-poljuS vinarom Malešom sastao sam se pokraj legendarnog nogometnog igrališta na Šubićevcu. Ondje je njegovo radno mjesto predstavnika jedne trgovačke tvrtke iz Međimurja. Kaže mi: ‘Moji prijatelji vinari iz Međimurje najviše su me nagovarali da obiteljski uzgoj vinove loze kroz cijeli niz generacija u Dalmatinskoj zagori pretvorim u nešto više. I proces je krenuo. Uz stare loze sađene su nove, po najmodernijoj tehnologiji tako da danas OPG Maleš ima oko 12.500 loza pošipa, 5000 cabernet sauvignona, 2000 maraštine i po 1500 komada shiraza i merlota. Jasno da je ostalo i starih nasada: debita, plavine i babića u manjim količinama.’

Mile-i-Antun-MalešVeć na prvom pojavljivanju u javnosti, na izložbama vina u Drnišu (općinsko natjecanje) i Skradinu (županijsko) osvojeno je nekoliko zlatnih medalja: Maraština, Sivi pinot, Cabernet sauvignon. Otada redovito dobiva priznanja najčešće zlatne medalje. 2015. godine pozlatili su se Cabernet sauvignon, Maraština, Pošip i Plavina za otvorena i zatvorena vina. Mile u šali, a u svakoj šali ima pola istine, kaže da su njegovim pobjedama preokrenuli trend u drniškome kraju gdje su od davnina vina iz Petrova polja i Oklaja redovito pobjeđivala. A sada je došao red na Mirlović zagoru i Zagorane.

2-Mile Maleš i Vjekoslav MadunićMaleševa vina prodaju se najviše na kućnom pragu. Sada, nakon što je pročistio sve zemljišne čestice, započinje gradnju suvremenog podruma u Malešima. Jama, četrdesetak metara dužine i pet metara dubine, iskopana je u kamenu. Maleš računa da će gradnja biti gotova u proljeće iduće godine. Osim podruma bit će tu kušaonica u koju će dolaziti grupe turista sa Šibenske rivijere, a u neposrednoj blizini moći će vidjeti postojeću pršutanu. U zaseoku su torovi s više od tri stotine ovaca, četrdesetak koza i desetak krava. OPG ima pet stalno zaposlenih radnika koji se brinu o vinogradima, livadama s nizovima balirane trave i svim drugim velikim poslovima koji postoje na jednom poljoprivrednom gospodarstvu. Proizvodnju odličnog sira učio je iz prve ruke kod Tomaića u Krasnom. Puno je to posla, pa je dio obaveza u ovim ljetnim danima prebačen na sina Antu, uspješnog studenta agronomije u Zagrebu. Završio je drugu godinu, a njegove sestre Ivana, magistrica matematike, Sanja, stomatologinja i geodetkinja Josipa, uvijek su spremne pomoći u mnoštvu poslova u vinogradu.

Gostionica-u-TromiljiVozeći se od Šubićevca prema Malešima, zastali smo u mjestu poetična imena – Tromilja. Tamo se, naravno, jede janjetina s ražnja, ali i delicije poput janjećih tripica i boćinga (kuhane govedine) koji odlično odgovaraju uz Malešev litreni Pošip. Na tom raskrižju putova još je 1929. započela s ugostiteljstvom obitelj Mandić.

Prolazeći Mirlović zagorom, zastajemo uz novoposađeni (iz 2011.) vinograd sa shirazom. U vinogradu jato grlica. Mile odmah reagira i organizira za sutra postavljanje mreža protiv tih nevinih štetočina. Ali hoće i divlja svinja svoj dio kolača, to jest gotovo sazrelog pinota sivog. Miriši joj i želi u vinograd po poslasticu. Maleš dogovara s radnicima postavljanje zvučnog topa koji će svakih dvadesetak minuta ispaljivati zvučne hice u Danilo polju, gdje se nalazi i najveći broj loza.

Maleš je i član Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova i upravo se sprema na odlazak u Sinj na jubilarnu Alku gdje će nazočiti i vinski vitezovi.

Mirlović-zagoraSamo da je vremena, bit će sve kako treba jer za našega trosatnoga druženja mobitel je zvonio svakih pet minuta, katkada i češće, tako da je vrijeme Malešu vrlo dragocjeno. Niti noć nije predviđena za spavanje. Po ovakvim vrućinama najbolje je prskati noću.

Mile i Ante na suvremenom stroju za oranje Brown koriste noćne sate da bi izbjegli nesnosne vrućine koje vladaju ove godine u Dalmaciji. Urod će po svemu biti dobar, napravljena je i zelena berba, i ako ostane ovako kako je sada, bit će to jedna od najuspješnijih vinogradarskih godina.

6-Vinarija Maleš-idejni projektDakle, uskoro će se dovršiti, po nacrtima impresivan podrum vrijedan oko 700.000 eura, upotpunit će se ponuda s kušaonicom i svim domaćim proizvodima iz njihova gospodarstva te ono najvažnije – Maleš će velikim koracima krenuti na vinsku scenu Srednje Dalmacije, gdje je prvo mjesto rezervirano za Bibića, ali za drugo ili treće itekako ozbiljno konkurira Mile.

A kada sin Ante dovrši teoretska znanja, vraća se natrag i postaje desna ruka ocu u ovoj uspješnoj obitelji. Ne sumnjam da će se događaji upravo tako odvijati.

Tekst i foto: Vjekoslav Madunić


Tomislav Glavić u vinogradu

Tomislav Glavić: Šampion 6. Vinfesta u Benkovcu
Tagged: , , , , , , , , , , , , ,