Tomislav Glavić: Šampion 6. Vinfesta u Benkovcu

Ravnokotarsko selo Nadin dalo je još jednog šampiona – Merlot iz 2013. Tomislava Glavića, koji je pobjednik je u kategoriji otvorenih crnih vina (87 bodova) i ukupni šampion nedavno održanog benkovačkog 6. Vinfesta – Festivala vina sjeverne i srednje Dalmacije.
Tomislav Glavić u vinograduZvizdan. Pripeklo, zapeklo, teško je naći prave riječi za ove srpanjske dane u Dalmaciji. U takvoj situaciji najbolje je pronaći sigurno utočište u podrumu nekoga vinara. Kako ljetujem nedaleko od Nadina, put me odveo do recentnog šampiona iz toga mjesta koje, pak, iz godine u godinu daje nove pobjednike (Škaulj, Vrsaljko, Marko Glavić) i postaje vinska prijestolnica u zadarskom zaleđu. Kuću i podrum Tomislava Glavića pronašao sam vozeći se kroz pravi ruralni kraj Kotara: Zapužane – Radašinovci – Glavići. U lijepo uređenoj kući i apotekarski čistom podrumu dočekali su nas Tatjana i Tomislav Glavić. Matija, moj fotograf, i ja kušali smo pet-šest vrsta od šampiona Merlota preko zlatnog Cabernet sauvignona 2013. do Shiraza, Grenachea i Rosea.

Vina GlavićGlavić je prvi u Nadinu krenuo s roseom i nazvao ga Marta – kćerino ime – i danas se ima čime pohvaliti. Skladni bračni par u punoj snazi lozu obrađuje sa svojom djecom među kojima prednjači Martin (po kojem se zovu sva crna vina). Martina, druga kći, imala je čast predstavljati mareštinu. Upravo su s mareštinom imali velike probleme u kišnoj 2014., kada su u čizmama do pojasa izvlačili urod, a tek zasađeni hektar mareštine i pola hektara plavine morali su izvaditi, ali namjeravaju ponovno posaditi te sorte u proljeće 2016. Ponovno će zasaditi i 0,7 hektara cabernet sauvignona namjesto staroga grenachea. Trenutno u rodu imaju 3,5 hektara vinograda, a za koju godinu s novoposađenim parcelama bit će oko 6 hektara. U brojkama to izgleda ovako: po 0,7 hektara merlota i shiraza, 0,3 hektara cabernet savignona te 1,7 hektara grenachea crnog. Površina je to koja u rodnoj godini može dati i do 30 tona grožđa. Dvije trećine Glavić proda odmah, a jednu trećinu ‘preobrazi’ u 6500 litara prvoklasnih vina koja su višestruko nagrađivana na smotrama od Polače i Stankovaca, preko Sabatine do Benkovačkog festivala. Prvi veliki uspjeh, šampionski, bio je na vinskom natjecanju u Polači 2007. Za kupažu (grenache, shiraz, cabernet sauvignon) od tada redovito svake godine dobiva medalje ili šampionske titule (dosada šest), a ukupno je za ovih devet godina osvojio oko stotinu medalja. Upravo je ovogodišnji šampion u Benkovcu, Merlot 2013., na Sabatini u Hvaru dobio nagradu kao najbolje mlado vino. To je vino koje još može rasti i dobivati nagrade i na drugim festivalima, u to nimalo ne sumnjam.

Supružnici GlavićTomislav Glavić ide polako. Tek dva restorana nude njegova vina, ali zato prodaja na kućnom pragu ide odlično, s jednako sjajnom cijenom. ‘Plan mi je idućih godina izgraditi veći podrum i proizvoditi više vina od vlastitog grožda. Polako. 10-15 % više na godinu i dosegnut će se razina kojoj težim’, planira Tomislav. Samozatajna supruga Tatjana dodaje: ‘Kad triba, svi radimo, i mi i dica.’ Cijeloj priči pomaže i to što su Tatjana i Tomislav zaposleni, a djevojke završavaju fakultete. U ovoj obitelji uzgoj vinove loze obiteljska je tradicija, puno godina unazad. Vinogradarstvom su se bavili djed Ante i otac Martin, a sada je došao red na dva Tomislava – oca i sina.

6. Vinfest Benkovac- foto Stela Filipi (Grad Benkovac)Nadinjani su poznati po ekološkoj proizvodnji. Tako je i s Tomislavom. Bili smo u Nadinskom polju i vidjeli uzorne i uzorane vinograde, a vidio sam i stare zasade grenachea od prije 45 godina koji će biti dogodine zamijenjeni. Tomislav Glavić predsjednik je Udruge vinogradara i vinara Nadina, koja je, uz njega, dala nekoliko vrsnih vinara poput Šime Škaulja, Željka Vrsaljka i Marka Glavića. Oni su višestruki pobjednici na Benkovačkim festivalima i Sabatinama, a prva dva su dobivala i međunarodne nagrade. Nadinsko polje ima zasađenih 320 hektara vinove loze, a sadi se i dalje. Najvećim je to dijelom ekološka proizvodnja i ne sumnjam da ćemo za godinu-dvije čuti u javnosti još neko novo ime.

Tomislavu i njegovoj obitelji želimo da povećaju svoju izvrsnu proizvodnju, naprave podrum i kušaonicu i tada će sam Nadin, uz napor njegovih kolega, postati ne samo vinska cesta, već i vinsko selo ili ‘selo od vina’.

Vjekoslav Madunić / Foto: Matija Kumarić


1-Vrsaljko-u-vinogradu
Vinar Željko Vrsaljko: Mirni čovjek iz Nadina

Vinfest-Benkovac
5. Vinfest Benkovac
Tagged: , , , , , , , , , ,