Vinar Željko Vrsaljko: Mirni čovjek iz Nadina

Željko Vrsaljko još je jedan uspješni vinar iz sada već kultnog vinogradarskoga sela u zaleđu Zadra – iz Nadina.
1-Vrsaljko-u-vinograduOko 320 hektara vinove loze u nadinskom polju ogroman je potencijal za vinarstvo ovoga područja, ali i cijele Hrvatske. Nadinjani, koji od davnina uzgajaju i voće i masline, svakim danom sve više napreduju. To ravnokotarsko selo zauzelo je poziciju najrazvijenijega sela u benkovačkome okružju. Veliki doprinos u tom procesu dali su vinogradari i vinari. A važnu ciglicu u toj građevini drži i Željko Vrsaljko.

Željko Vrsaljko-s-KUD-ovcima

S članovima KUD-a Sv. Ante

Predsjednik Kulturno-umjetničkog društva Sv. Ante – Nadin, dopredsjednik Udruge vinara i vinogradara Nadina, predsjednik Mjesnog odbora Nadina, profesionalni vatrogasac u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje od požara (vođa smjene) i tko zna što još obavlja ovaj, kako sam u naslovu naglasio, mirni čovjek, fizički nevelikih gabarita, ali velike unutarnje snage. Toga utorka u predvečerje sastali smo se na sportskom igralištu u Nadinu gdje je održao sastanak s članovima KUD-a Sv. Ante. Imali su radni sastanak dogovarajući zadatke za subotu kada je u Nadinu bio susret kulturno-umjetničkih društava iz okolice i drugih dijelova Hrvatske. Za nekog predsjednika očekivalo bi se da vodi glavnu riječ. Međutim, glavna je bila energična Mira (od skupljanja članarine do prihvaćanja ili odbacivanja raznih prijedloga) članova KUD-a. Vrsaljko mirno sluša, koordinira i nakon 45 minuta odlazimo.

Upečatljiva je ta mirnoća pa i skromnost: ‘Ne mislim kopati duboki skupi podrum da bih nekoga impresionirao. Tko hoće, nek izvoli, ja mislim da mjesto gdje će odležavati vina može biti i na razini zemlje, jasno uz dobro hlađenje i sve drugo što uz to ide.’

Vrsaljko-Nadinska-rana-i-maraština

Nagrađivani cuvée Nadinska rana

Nagrađivani cuvée

Odlazimo do jednog od njegovih vinograda, provjeravamo grožde – dobro stoji – kako se to kaže. Ako ovako ostane, bit će to uspješna vinogradarska godina i vjerujemo da se neće brati u visokim čizmama i malim čamcima kao prošle godine. Inače, počeci Vrsaljkova profesionalnog bavljenja vinarstvom i vinogradarstvom sežu u 1996. godinu. Vrsaljko je od početka Domovinskoga rata bio u rezervnom sastavu MUP-a u Zadru, potom u gardi – 136. pukovnija (sjedište u Biogradu) i na kraju u specijalnoj jedinici policije u Zadru. Nakon rata Zadarska županija dodjeljuje Nadinjanima, a tako i Vrsaljku, stare vinograde i zemljište za sadnju novih. Željko Vrsaljko počeo je s 10.000 loza grenachea i cinsaulta, francuske crne sorte. Obrađuje ih desetak godina, a 2006. kreće u novu sadnju s oko 18.000 loza: syrah, merlot, cabernet sauvignon.

Vrsaljko-nagrade (Foto Bakhov sin)

Vrsaljko s nagradama (Foto: Bakhov sin)

Prva priznanja stižu već 2008. za znamenitu Nadinsku ranu (mješavina syraha i merlota s blagom prednošću syraha), koja će od zlata iz Polače i sa Sabatine do današnjih dana dobiti dvadesetak priznanja. Tako su 2009. na Sabatini u Kaštelima zlatni Nadinska rana i Syrah. Isto je ponovljeno i godinu kasnije na Hvaru. 2011. Sabatina je održana u Zadru, a Vrsaljko je osim zlata za Nadinsku ranu dobio i vicešampionsko priznanje za etiketu toga vina. Te 2011. Cuvée (merlot, cabernet sauvignon, syrah) šampion je u Stankovcima, a Syrah i Nadinska rana zlatni su u Benkovcu. 2012. Nadinska rada dobiva zlatnu medalju na Sabatini u Bolu na Braču, šampion je u Polači i naposljetku – zlatno priznanje dobiva na međunarodnom festivalu MUVINA u Bratislavi, a Syrah i Cuvée odnijeli su srebrne medalje. Naravno, Nadinska rana dobila je još dvije zlatne medalje na Sabatinama – 2013. i 2014., bila je šampion u Trilju 2013. i zlatna u Benkovcu 2014.

Vrsaljko u podrumu

U podrumu

Toliko o nagradama. Kao što možemo vidjeti, prednjači savršeni cuvée syraha i merlota nazvan Nadinska rana. Željko kaže: ‘Razmišljao sam kako bih nazvao tu mješavinu i došao sam do ovoga imena koje najbolje ocrtava povijest mjesta Nadina i njegovih ljudi.’

Željko je sa suprugom Natalie otac dvoje djece. Kći Ines nedavno se udala i prva je unuka Mia bila najljepši dar široj obitelji. Sin Ante studira ugostiteljstvo i turizam u Zadru.

U svom laganom i cool stilu zaključuje: ‘Ne žurim se, polako. Kad bude dovoljno novca, bit će i radova. Moja je vizija ostati i dalje u vinarstvu, širit ću se koliko mogu. Prvo je na redu konoba, onda proširenje vinarije i vjerojatno novi nasadi – vidjet ćemo.’

Do tada se treba brinuti za 4,5 hektara izvrsnih loza, moderno zasađenih i u dobrim rodonosnim godinama. Ne sumnjam da će Željko ostvariti svoje vizije i dati značajan doprinos u prelijepoj nadinskoj vinskoj priči.

Tekst i foto: Vjekoslav Madunić


Tomislav Glavić u vinogradu
Tomislav Glavić: Šampion 6. Vinfesta u Benkovcu
Tagged: , , , , , , , , , , , ,