Orašar: Baletna božićna bajka u HNK-u

Prodaja ulaznica za balet ‘Orašar ‘P. I. Čajkovskog počinje u srijedu, 3. studenoga, a ulaznice će se moći kupiti putem weba te na blagajni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.Prve izvedbe ove baletne čarolije očekuju se početkom prosinca. Koreografski i režijski ‘Orašara’ je 2019. u zagrebačkom HNK postavio baletni umjetnik svjetske reputacije Vladimir Malakhov, koji je s baletnim ansamblom već uprizorio popularno ‘Labuđe jezero’.
 
Malakhov svoju fascinaciju klasikom, kako je sam rekao, voli podijeliti s mnogima diljem svijeta, smatrajući kako ljudi vole gledati dobro ispričane priče koje izazivaju emocije. I upravo stoga dolaze više puta vidjeti i ‘Orašara’.

Ovu jedinstvenu baletnu bajku, osim odraslih, obožavaju i djeca različite dobi i ona je neizostavan dio adventske čarolije na svim dijelovima zemaljske kugle.

Jedno od najljepših djela klasične baletne umjetnosti vodi publiku kroz božićni svijet raskoši, šarenila, veselja, mašte, prinčeva i vila te nezaobilaznih slatkiša, prateći pustolovine djevojčice Klare koja od svojeg ujaka na Badnjak dobiva neobičan dar, drobilicu za orahe u obliku drvenoga lutka. Klara obožava i svojeg ujaka poznatog po izvođenju najrazličitijih čarolija kao i njegov nesvakidašnji dar. Kad u ponoć Orašar oživi uz malu čarobnjakovu pomoć, on povede Klaru u čudesan svijet prepun najrazličitijih zanimljivih likova, koji se s neobičnom pažnjom posvećuju presretnoj djevojčici.

I. G. / Foto: HNK


Tagged: , , , , , , ,