Ukrajinske baletne zvijezde rasprodanog Orašara

Svega nas dani dijele od premijernog predstavljanja ‘Orašara’ u izvedbi vrhunskih baletana Ukrainian Classical Balleta, koji stižu u Dubrovnik (10.12.), Zadar (11.12.) i Zagreb (15.12.).‘Orašar’, predstava koja zaluđuje svijet već generacijama u vrijeme božićnih blagdana, zaludio je i Hrvatsku. No, po prvi put je hrvatska publika dobila priliku gledati ‘Orašara’ u izvedbi svjetskih baletnih virtuoza ukrajinskog klasičnog baleta. Takva prilika se ne propušta, što je prepoznala i naša publika, pa su tako sve predstave, u sva tri grada, rasprodane.

Trupa Ukrainian Classical Balleta, koju čine neki od najkvalitetnijih baletana svijeta, nastoji kroz svoje nastupe pokazati najljepše i najzanimljivije predstave klasičnog baleta na međunarodnoj baletnoj sceni. Kao dokaz njihova velikog međunarodnog iskustva stoji činjenica da godišnje imaju preko 300 baletnih predstava, a samo u 2018. su imali preko 70 izvedbi, proputovavši s predstavom Europu i Aziju.

U trupi plešu prvoklasni plesači, točnije solisti i prvaci ukrajinskih nacionalnih teatara, koji u svom umjetničkom izričaju čuvaju visoku tradiciju tradicionalnog ruskog baleta i baletne škole, a ovim putem izdvajamo glavne: Sergii Kliachin (Orašar / Princ), Ekateryna Kurchenko (Marie / Šećerna vila), ANDREI Kozarezov (Kralj miševa) i Ivan Zhuravlov (Drosselmeyer).

Osim vrhunskih baletana i spektakularne predstave, koji Ukrainian Classical Ballet donosi u Dubrovnik, Zadar i Zagreb, u Zadru će se trupi na pozornici pridružiti i vrlo zanimljivi gosti. Naime, ideja je stigla iz Ilirijina Arsenala, kako bi taj prostor postao centralno mjesto neobičnih susreta te povezivanja zajednice s umjetnošću.

‘Kako već godinama radimo na tome da Arsenal bude mjesto susreta i života svih generacija Zadrana, gdje umjetnost i glazba žive s gradom i njegovim ljudima, ideja povezivanja svjetskog Orašara s našim malim baletanima došla nam je prirodno i jako smo ponosni što će biti realizirana, jer mi doista živimo s našom zajednicom’, izjavila je Marijana Prtenjača, direktorica prodaje Ilirija resorta i Ilirija travela.

Tako će se ukrajinskim solistima i vrhunskim baletnim profesionalcima, na pozornici zadarskog Arsenala 11. prosinca pridružiti i maleni baletani iz zadarske glazbene škole Blagoje Bersa. Ovo će biti jedinstvena prilika spajanja učenika baleta i već dokazanih zvijezda, a zadarska publika svjedočit će čaroliji koja će ovim spojem nastati na pozornici.

‘Iznimna nam je čast što će se naši mali baletani naći na pozornici sa svjetskim baletnim umjetnicima. Zahvaljujemo Iliriji na odličnoj ideji, i nismo mogli zamisliti ljepši i draži povod za ovakav spoj, od veličanstvenog Orašara, kojeg uistinu obožavaju i veliki i mali. Ovakva neuobičajena prilika svakako je poticaj našim učenicima da budu što bolji u svojim ciljevima, kako bi jednog dana, nakon pozornice Arsenala, zasjali i na pozornicama svijeta. Veselimo se Orašaru, jako, od djece, do roditelja, teta i djedova i baka… Za djecu je dobro samo ono najbolje. Vidimo se u Arsenalu!’, izjavila je Sanja Petrovski, profesorica glazbene škole Blagoje Bersa u Zadru.

S. S.


Tagged: , , , , , , , , , ,