Osmi povjerenik i hrvatski dokumentarci na festivalu u Tuzli

Proteklih dana Tuzla je postala centar kulturnih događanja u BiH ali i regiji, gdje se u okviru 7. Tuzla Film festivala svakoga dana odvijaju najbolje ovogodišnje projekcije filmova, razgovori s glumcima, producentima i redateljima te radionice koje vode vrhunski profesionalci.

U Narodnom pozorištu publika je mogla vidjeti srpski film ‘Teret’ u režiji Ognjena Glavonića, s Leonom Lučevom u glavnoj ulozi, a prikazani su i dokumentarci ‘Najgori na svijetu’ Damira Pirića (BiH) i ‘Pusti, dobre, pusti’ Vlatke Vorkapić (Hrvatska).

Darko Belevski, animator svjetskog glasa

Animator svjetskog glasa Darko Belevski, rođeni Tuzlak, koji živi u Budimpešti, održao je radionicu animacije, dok je zagrebački Makedonac, sound designer Dušan Maksimovski, na praktičan način pokazao kako se stvara filmska glazba.

U utorak (19.30 sati) također u Narodnom pozorištu, bit će prikazan hrvatski film ‘Osmi povjerenik’ u režiji Ivan Salaj, koji nosi izrazito snažnu poruku. Film govori o Siniši Mesjaku (Frano Mašković), arogantnom i ambicioznom političaru u usponu koji se nađe u središtu skandala. Kako bi ga sklonio od javnosti, premijer ga imenuje povjerenikom Vlade RH na najudaljenijem naseljenom otoku Trećiću, sa zadatkom organiziranja lokalnih izbora. Prethodnih sedam povjerenika u tome nije uspjelo. Na Trećiću nema telefona, interneta niti signala za mobitel, a veza s kopnom ovisi o nafti koju dostavljaju talijanski šverceri.

U vremenu rezerviranom za dokumentarce, posjetitelji festivala moći će pogledati filmove hrvatskih autora – ‘Crna ovca bistrička’ Višnje Skorin i ‘Tako prosi duša’ Davora Borića.

TFF


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,