Osmi povjerenik oduševio zagrebačku publiku

Nakon premijere na Braču 5. siječnja, gdje je i sniman veći dio radnje filma, Salajeva komedija Osmi povjerenik po prvi puta je prikazana i zagrebačkoj publici i to u prepunom Kaptol boutique cinema.Čim je najavljen, film ‘Osmi povjerenik’ redatelja Ivana Salaja izazvao je veliko zanimanje hrvatske publike. Dijelom zbog knjige Renata Baretića, po kojoj je film ekraniziran, a koja je početkom 2000. godine bila veliki hit među ljubiteljima domaćeg štiva. A dijelom i zbog odlične glumačke postave i redatelja Ivana Salaja čiji je prvijenac ‘Vidimo se’ oduševio publiku početkom 1990-ih godina.

Radnja ‘Osmog povjerenika’ smještena je na Trećiću, našem imaginarnom najudaljenijem naseljenom otoku, gdje život funkcionira izvan kontrole sustava i državnih organa vlasti. Na otoku nema struje, vode, telefona čak niti signala za mobitel. Otok ima dvije crkve, ali nijednog svećenika, a za ostatak države pao je potpuno u zaborav. No Trećićani s tom činjenicom nemaju problema.

Problematičnim se to čini samo jednom čovjeku, kompromitiranom političaru Siniši Mesnjaku, koji po političkoj kazni biva prognan upravo na taj otok, sa zadatkom da tamo organizira izbore i ustroji lokalnu upravu, tj. vlast. Baš taj isti zadatak neuspješno je odradilo čak sedam njegovih prethodnika.

U glavnim ulogama: Frano Mašković, Nadia Cvitanović i Borko Perić

U filmu glume Frano Mašković, Borko Perić, Ivo Gregurević, Nadia Cvitanović, Goran Navojec, Filip Šovagović, Mate Gulin, Špiro Guberina… Distribucija u kinima kreće 11. siječnja. Film je sniman u produkciji Alka filma, a za distribuciju je zaslužan 2i Film.

J. G. / Foto: Mario Poje


Tagged: , , , , , , , , , , , ,