Osmi povjerenik: Premijera na Braču

Nakon što nas je Renato Baretić kroz pisanu fikciju godinama vodio na Trećić, ovaj neobični otok kroz film ‘Osmi povjerenik’ 11. siječnja osvanut će na kino platnu.Ekranizacija Baretićeva bestselera u režiji Ivana Salaja po prvi puta će se publici predstaviti na otoku Braču na kojem je veći dio filma i snimljen. Premijera će se održati u petak, 5. siječnja u kinu Mediteran u Supetru, a potom 9. siječnja u Zagrebu, u Kaptol Boutique Cinema.

Više od polovice snimanja filmska je ekipa provela na Braču, gotovo cijeli ožujak i početak travnja te još četiri dana u listopadu 2016. godine. Selo Škrip tako je za potrebe snimanja postalo Trećić. Tamo je snimljen veći dio interijera, pa su kuće mještana poslužile da prikažu život Trećićana unutar četiri zida, a kuću jednog od glavnih likova Tonina, odglumio je kaštel Cerinić, ujedno i rodna kuća majke redatelja filma Ivana Salaja.

Od ostalih bračkih lokacija, snimalo se na škripskom groblju, u crkvi i u muzeju Uja, koji je za tu svrhu pušten kratko u pogon. Nekoliko dana je glumce i ekipu ugostila vila obitelji Gospodnetić u Dolu. Trećićanski svjetionik je odglumio brački svjetionik Ražanj, a trećićansku luku uvala Smrka. Luku Dragić 1930-te, odglumila je uvala Splitska. Lica stanovnika Trećića najvećim su dijelom oživotvorila lica Škripjana i Nerežišćana, uz pomoć Supetrana i mještana Milne.

‘Osmi povjerenik’ dugometražni je prvijenac redatelja i scenarista Ivana Salaja, nastao u produkciji Alka filma. Na bračkoj premijeri film će uz redatelja predstaviti glumci Frano Mašković, Ivo Gregurević, Nadia Cvitanović i Filip Šovagović, producent Jozo Patljak, direktor fotografije Slobodan Trninić, kostimografkinja Morana Starčević, montažer Marin Juranić te autor romana Renato Baretić. Uz već spomenute, u filmu glume još Borko Perić, Goran Navojec, Iva Mihalić, Mate Gulin i Špiro Guberina.

Podsjetimo, ‘Osmi povjerenik’ smješten je na Trećiću, našem najudaljenijem naseljenom otoku, gdje život funkcionira izvan kontrole sustava i državnih organa vlasti. Živopisan je to otok, na kojem nema telefona, signala za mobitel, otok koji ima dvije crkve, ali nijednog svećenika, otok koji je za ostali dio države pao u potpuni zaborav. No Trećićani s tom činjenicom nemaju problema. Problematičnim se to čini samo jednom čovjeku, kompromitiranom političaru Siniši Mesjaku koji po političkoj kazni biva prognan upravo na taj otok, sa zadatkom da tamo organizira izbore i ustroji lokalnu upravu, tj. vlast. Baš taj isti zadatak neuspješno je odradilo čak sedam njegovih prethodnika. Distributer filma je 2i film.

I. S.


Tagged: , , , , , , , , , , , ,