Otac od bronce Gorana Tribusona

‘Otac od bronce’ novi je roman Gorana Tribusona u izdanju Mozaika knjiga, jednog od najproduktivnijih i najčitanijih hrvatskih prozaika čija je promocija održana u zagrebačkoj knjižari Znanje.Književnica Julijana Matanović jedna je od najboljih poznavateljica rada Gorana Tribusona. Zbog toga se prije osvrta na roman vratila u prošlost i podsjetila na vrijeme kada je Tribuson počeo objavljivati svoje prve knjige, kao i na Hit biblioteku koju je pokrenuo Zlatko Crnković. Matanović se prisjetila 1988. godine kada je s četrdeset godina Goran Tribuson objavio roman ‘Povijest pornografije’ s kojim je trajno osvojio čitateljsku publiku, te se našao na svakom popisu antologijskih štiva i godina važnih za suvremenu hrvatsku prozu.

Govoreći o novom naslovu, Matanović se fokusirala na odnos oca i sina: ‘Za razliku od sina, otac ima poznatu biografiju, a sinu postaje sve bliži kako sustav smanjuje njegovu vrijednost i važnost njegove biografije. Glavni junak upada u povijesno vrijeme i kako je to slučaj na ovim prostorima, ne može biti suzdržan od povijesti i politike pogotovo ukoliko si rođen na ovim prostorima, jer će te povijest i politika zadesiti u trenutku kada ti to najmanje treba i kada si najosjetljiviji’.

Dotaknula se i žanra kojem ovaj roman pripada. Smatra kako je ovo i obiteljski i povijesni i ljubavni roman, a u njegovu su središtu komplicirani odnosi oca i sina te jedna od najljepših ljubavnih priča. ‘Roman donosi komplicirane odnose očeva i sinova u povijesnim vremenima i suptilnim odnosima sinova i majki. One su u očima sinova uvijek jednodimenzionalne, dok otac ima pravo na sve’, dodala je Matanović, usporedivši ga s poznatom rečenicom Itala Calvina kako je za čitanje potrebno i sabrati se i opustiti se.

Denis Derk, novinar Večernjeg lista, rekao je da je ovo netipičan roman atipičnog akademika, pri čemu je naglasio da knjiga ima i tekst i kontekst, što mnogo suvremenih romana nema. Napomenuo je kako ga je iznenadila Tribusonova knjiga, te se osvrnuo na jedan njezin sloj, a to je ljubavna priča glavnoga junaka koja je planula nakon njegova dolaska na očev sprovod, a u isto vrijeme planuo je i rat.

Derk tvrdi kako je knjiga važna za sadašnji trenutak Hrvatske i društveni i kulturološki, te da donosi puno veću kritiku društva nego što je to autor činio u svojim ranijim djelima. U posljednja tri desetljeća puno se pisaca bavilo redizajnom hrvatske povijesti i literature, rekao je Derk i ocijenio kako novi Tribusonov roman nije ni u jednoj od te dvije kategorije. Zaključio je da se autor u ovom romanu distancirao od ideoloških podjela, iako je opis početka ratovanja u kontinentalnom dijelu Hrvatske sasvim sigurno jedan od najozbiljnijih literarnih pokušaja u cijeloj hrvatskoj književnosti.’U romanu postoji čitava paleta likova koji su i živopisni i opasni i tragični, tu se vidi uloga Tribusona kao rasnog pripovjedača, koji je poput Rembrandta. Likovi u ovom naslovu čine veliku pozadinu romana koji će obilježiti ne samo ovu literarnu sezonu nego i cjelokupni rad Gorana Tribusona’, zaključio je Derk.

Okupljenima se obratio i sam autor Goran Tribuson. Govoreći o autobiografskim elementima u romanu, rekao je kako svaka ozbiljna knjiga sadrži autobiografske elemente i dijelove koji su na neki način izmišljeni.’Trudio sam se da u knjizi bude mnogo sadržaja, zbog čega me sve to pomalo podsjeća na televizijsku sapunicu. Pri tome sam želio da radnja ima trajanje i da ostavlja dojam kako nešto nedostaje ili kao da se čeka što se još može reći, ali u romanu nikako na red ne dolazi ono što je bitno, taj lik kojeg u biti nema, to je taj otac, jer on ne postoji, o njemu postoje samo priče’ zaključio je Tribuson.

M. H. / Foto: Sonja Kovač


Tagged: , , , , , , , , ,