Othello na 60. Splitskom ljetu

Tragediju Williama Shakespearea ‘Othello’, festivalski će dramski ansambl, kao posljednju premijeru 60. Splitskog ljeta, izvesti u nedjelju 10. kolovoza u Meštrovićevićevim Crikvinama – Kaštilcu. Redatelj je Eduard Miler, a protagonisti su Mislav Čavajda u naslovnoj ulozi, Nikola Ivošević koji igra Jaga, te Judita Franković kao Desdemona.
Othello-Splitsko ljetoOthello je, po riječima dramaturginje i autorice adaptacije Žanine Mirčevske ‘precizna studija ljudskih mehanizama…. Ljubomora je temeljni osjećaj koji služi kao pokretačka snaga svih dramaturških motivacija u tekstu. Ljubomora se iz jednoga oblika transformira u drugi: ljubomora zbog nezadovoljstva karijerom inicira ljubomoru u ljubavi. Taj temeljni osjećaj seže do razine na kojoj prerasta u manifestaciju krajnje destrukcije i zla… Preko naše predstave gledamo duh vremena. Živimo u prostoru i vremenu koje bismo mogli označiti kao ‘nepodnošljivu lakoću svakojakih manipulacija’ koje padaju na plodno tlo upravo zbog stereotipiziranih razmišljanja i lijenosti kritičkog duha’, naglasila je Mirčevska na današnjoj novinskoj konferenciji održanoj u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu. ‘Taj tekst oštro je ogledalo društva u kojem živimo. To je glavni razlog zašto se ovaj tekst danas toliko igra’ kazao je redatelj Miler. ‘Čavajda je idealan Othello, a za Nikolu s kojim sam radio već prije 30 godina znao sam da je idealan Jago. Mlada ekipa, na čelu s Juditom i mladim splitskim glumcima stopila se u jednu finu obitelj, tako da sam s podjelom jako zadovoljan. Nisam radio spektakl, nego sam ulazio u fine ljudske mehanizme kako one manipulatora, tako i njegovog objekta’.

Glumačku ekipu čine još Nikša Arčanin koji igra ulogu Cassija, Marko Petrić u ulozi Roderiga, dok je Marjan Nejašmić Banić mletački dužd Lodovico. Stipe Radoja tumači lik mletačkog senatora Montana, a lik senatora Brabantia, Desdemoninog oca utjelovit će Stojan Matavulj. Predstava se igra u prijevodu Mate Marasa, scenograf je Branko Hojnik, po riječima Milera ‘jedan od velikih europskih scenografa’, kostimografkinja je Jelena Proković, svjetla je oblikovao Zoran Mihanović, a glazbu je izabrao redatelj Eduard Miler.

Premijera je u Meštrovićevim Crikvinama – Kaštilcu u nedjelju 10. kolovoza, a reprize su na programu 11, 12. i 13. kolovoza. Sve izvedbe započinju u 21 sat.

S. T.


 

Pročitajte još: Ero s onoga svijeta na Splitskom ljetu

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,