Otvoren 21. Zagreb Film Festival

Projekcijom filma ‘Sedmo nebo’, dugometražnog prvijenca Jasne Nanut, komedije koja otkriva smiješnu stranu krize srednjih godina, u sjajnom raspoloženju prepunog kina SC otvoreno je 21. izdanje Zagreb Film Festivala.

Uz direktora Zagreb Film Festivala Borisa T. Matića i producentice Lanu Matić i Selmu Mehadžić te ekipu filma; redateljicu i koscenaristicu Jasnu Nanut, producenta i koscenarista Hrvoja Osvadića, glumce Krešimira Mikića, Ivu Jerković, Ivu Mihalić, Nikšu Butijera, Dejana Aćimovića i Petra Ćiritovića u filmu ‘Sedmo nebo’, koji 9. studenog započinje turneju hrvatskim kinima, uživali su i uzvanici iz svijeta politike te iz Grada Zagreba.

‘Pred nama je 21. izdanje Zagreb Film Festivala i jako smo uzbuđeni što je došao dan kada s vama možemo podijeliti bogat filmski program koji smo pripremali cijelu godinu. Ponovno ćemo vam predstaviti neke od najboljiih novih autora te cijeli niz filmova od kojih očekujemo da će obilježiti nadolazeću filmsku sezonu. Posebno nam je drago da u glavnom programu ove godine premijerno u Hrvatskoj prikazujemo tri koprodukcijska naslova talentiranih autora iz regije koji su već postigli značajan uspjeh na ovogodišnjim A festivalima – a to su ‘Lost Country’ Vladimira Perišića, ‘Ekskurzija’ Une Gunjak i ‘Domaćinstvo za početnike’ Gorana Stolevskog’, izjavio je Boris T. Matić.

Tradicionalno na ZFF-u je uručena Nagrada Albert Kapović, koju Hrvatska udruga producenata dodjeljuje osobama istaknutim na području audiovizualne djelatnosti.

‘Potaknuti međunarodnim uspjehom ‘Garbure’ Josipa Žuvana, jednog od recentnijih ostvarenja u iznimno bogatoj producentskoj karijeri, odlučili smo Albertovu nagradu ove godine dodijeliti podjednako velikom, dobrom duhu hrvatske kinematografije – producentu i profesoru Damiru Terešaku. U dugoj i kontinuiranoj tridesetogodišnjoj karijeri Damir Terešak je kao producent, u sklopu svoje produkcijske kuće Maxima film, realizirao preko četrdeset audiovizualnih projekata, uspješnih cjelovečernjih filmova, serija i televizijskih formata. Redefinirao je i etablirao profesiju kreativnog filmskog producenta, osnovao Odsjek produkcije pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, ali i utabao put strateškom pozicioniranju i funkcioniranju čitave audiovizualne zajednice u kojoj i danas uspješno djeluje. Damir je naš vječni produkcijski mentor, moralni kompas, predvodnik, profesionalac i uzor. Čestitamo’, izjavila je predstavnica Povjerenstva HRUP-a Rea Rajčić.

21. Zagreb Film Festival održava se od utorka do nedjelje, 12. studenog u CineStaru Branimir, kinu Kinoteka, MSU-u, Dokukinu KIC i kinu SC te na online platformama kinoeuropa.hr, croatian.film i ondemand.kinomeetingpoint.ba. U sedam festivalskih dana prikazat će se 115 filmova u nizu programa, a za festivalsku nagradu Zlatna kolica natjecat će se filmovi iz međunarodne dugometražne i kratkometražne konkurencije te nacionalnog kratkometražnog programa Kockice. Ulaznice je moguće kupiti na blagajnama kina te online na kupiulaznicu.zff.hr. Cijeli program dostupan je na službenoj stranici www.zff.hr te u ZFF aplikaciji.

J.S. / Foto: Samir Cerić Kovačević


Komedija Sedmo nebo otvara Zagreb Film Festival


Tagged: , , , , , , , ,