Otvoren 25. Sa(n)jam knjige u Istri

Svečanom ceremonijom, uz pisca Grada Dragana Velikića i nastupom pulske glazbenice Tamare Obrovac, otvoren je 25. Sa(n)jam knjige u Istri.

U idućih jedanaest dana, do 15. prosinca, pulski Dom hrvatskih branitelja bit će hram knjige i mjesto svih gradova ovoga svijeta, sukladno sajamskoj temi Gradovi u tijeku.

Velikić se emotivnim govorom prisjetio Pule svog djetinjstva iz koje je otišao prije trideset godina, ali kojoj se uvijek vraća i poslije toliko godina, a prostore drugih gradova određuje pulskim distancama.

‘Grad čine i oni kojih više nema. Ne samo ljudi, već i građevine koje su podigli, a kojih, tih građevina, također više nema. Ta misao se s godinama širila, gradila jedan pogled na svijet, i danas znam, odredila je i moj životni poziv’, istaknuo je Dragan Velikić zaključivši da ‘čak i kad nestanu živi svjedoci, sjećanje je pohranjeno u knjigama. Zato su knjige branitelji gradova, čvršći i od najčvršćih zidina.’

Svečanost otvorenja glazbenim izvedbama ‘Črni malin’, ‘Touca’ la Louna’ i ‘Villa Idol’a uveličala je istarska glazbenica i kantautorica Tamara Obrovac, u pratnji Uroša Rakovca na gitari. Izvedba glazbene pulske dive svojevrsna je uvertira izložbi Ivan Obrovac: Pantoskopije koja se uz glazbeno-vizualnu izvedbu Obrovac² Tamara Obrovac Transhistria quarteta i video-projekciju Matije Debeljuha, inspiriranu umjetničkim radovima Ivana Obrovca, prvog dana Sajma otvara u Muzeju suvremene umjetnosti Istre / Museo d’arte contemporanea dell’Istria s početkom u 21 sat.

Redatelj svečanog otvorenja Sajma je Matija Ferlin, dok je kroz program, režiran prema scenariju pisca i dramaturga Gorana Ferčeca, vodio glumac Livio Badurina.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik ministrice kulture Republike Hrvatske, državni tajnik Ivica Poljičak, zamjenik župana koji obnaša dužnost Župana Istarske županije, Fabrizio Radin, i gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić. Direktorica Sajma Magdalena Vodopija slavljeničkom je zdravicom pozdravila Sajam, grad Pulu, prisutne goste te svima poželjela dobrodošlicu. Prisjetila se i nazdravila svojim učiteljima, ocu Bošku Obradoviću, suradnicima Albertu Goldsteinu i Dušanu Karpatskom. Zahvalila se svim autorima, izdavačima i suradnicima koji su u proteklih 25 godina stvarali Sajam. Nazdravila je Puli u svim njenim marginama kulturnim, sportskim, radničkim i glazbenim i pritom istaknula: ‘Pula je ovaj Sajam najviše inspirirala, Sajam pripada Puli, on je iz njega izrastao,’ kazala je direktorica poklonivši se publici.

Ceremonija svečanog otvorenja nastavila se šetnjom kroz Sajam uz poseban glazbeni ugođaj za koji su se pobrinuli studenti s Odsjeka klasične harmonike Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, u pratnji dirigenta i glazbenog pedagoga Denisa Modrušana.

Program 25. Sa(n)jam knjige dostupan je na internetskoj stranici Sajma www.sanjamknjige.hr

I.M. / Foto: Promo


Orhan Pamuk ponovno na festivalu Sa(n)jam knjige

Tagged: , , , , , , , , , , ,