Otvoren Festival svjetske književnosti

U četvrtak 5. rujna, pred prepunom velikom dvoranom Zagrebačkoga kazališta mladih, otvoren je prvi Festival svjetske književnosti.

Nakon prekrasnog nastupa mezzospranistice Nataše Antoniazzo i pijanista Danijela Detonija publiku je svojim odgovorima, srčanošću i jednostavnošću osvojio katalonski pisac Jaume Cabré. Jaume CabréDobra atmosfera nastavljena je u foajeu Zagrebačkoga kazališta mladih na otvaranju izložbe slika po motivima književnih djela. Pisci, likovni umjetnici, glazbenici, glumci i čitatelji družili su se do kasno u noć.

Danas na Festivalu svjetske književnosti:

Kjell Ola DahlNije sve u sportu, mnogo više ima u knjigama i umjetnosti. Danas, u petak 6. rujna, drugoga dana Festivala, u 19 sati s jednim od najboljih skandinavskih pisaca krimića Norvežaninom Kjell Ola Dahlom o njegovim osebujnim likovima, o uspjehu krimića sa sjevera i još mnogočemu razgovarat će Roman Simić Bodrožić. U 20 sati svirat će ansambl jeboTon, potpuno drugačiji od svih, mlada nada istinskog novog vala 21. stoljeća. A u 21 sat Mirjana Rakić razgovarat će s Kataloncem Jaumeom Cabréom, koji je oduševio zagrebačku publiku na otvaranju, zvijezdom makedonske književnosti Goce Smilevskim i svima dragom i poznatom Ivanom Simić Bodrožić o temi suočavanja s prošlošću. Svi su događaji u Zagrebačkom kazalištu mladih, Teslina 7, sa simultanim prijevodom. Ulaz je besplatan. Dođite i budite dio Festivala svjetske književnosti.

6. 9., petak
19.00 ZKM, dvorana Polanec
Razotkrivanje Kjell Ola Dahl,
moderira Roman Simić Bodrožić
20.00 Foaje ZKM-a
Ansambl jeboTon
21.00 ZKM, dvorana Polanec
Suočavanje s poviješću – Jaume Cabré, Goce Smilevski i Ivana Simić Bodrožić,
moderira Mirjana Rakić

Goce SmilevskiFestival svjetske književnosti zahuktava u subotu u Zagrebačkom kazalištu mladih. U 19 sati nastupa makedonski autor Goce Smilevski. Njegova knjiga ‘Sestra Sigmunda Freuda’ prevedena je na dvadesetak svjetskih jezika. Dođite i provjerite kakvu je priču pronašao i napisao mladi Makedonac, priču koja je oduševila europske čitatelje jer svjedoči o sjaju i bijedi jedne epohe govoreći o životu u sjeni velikog brata. U 20 sati Elisea Riberio pratit će na gitari Ernu Gagro i Mirnu Ružić, a u 21 sat saznajte zašto su krimići danas najpopularniji književni žanr, s kojim se ukoštac hvataju i velikani književnosti i početnici. Uz moderaciju urednika tjednika 24 sata express, Gorana Gavranović,a o socijalnom aspektu krimića razgovarat će Nada Gašić, Jurica Pavičić i vrhunski predstavnik skandinavske škole krimića Kjell Ola Dahl.

7. 9., subota
19.00 ZKM, dvorana Polanec
Razotkrivanje Goce Smilevski,
moderira Roman Simić Bodrožić
20.00 Foaje ZKM-a
Ema Gagro i Mirna Ružić (vokali), Elisa Ribeiro (gitara)
21.00 ZKM, dvorana Polanec
Socijalni aspekt krimića – Kjell Ola Dahl, Jurica Pavičić i Nada Gašić,
moderira Goran Gavranović

FSK

Tagged: , , , , , , , , , , , ,