Ozalj: Maškare u gradu Zrinskih i Frankopana

Da se i u Ozlju, gradiću pokraj Kupe, znaju maškarati i veseliti kao i u drugim ‘razvikanijim’ fašničkim destinacijama, svjedočio sam ove nedjelje.Na glavnom Trgu braće Radića rano poslijepodne skupilo se i mlado i staro da bi sudjelovalo u povorci ili navijalo sa strane za svoje ljubimce. Pozornicom su najprije zavladali Magic Dado, mađioničar i klaun Darko, izazvavši salve smijeha najmlađe publike.

Meštar ceremonije Nikola Čulig Frenky

Postupno su im se priključili meštri ceremonije pučki tribun iz Vrhovca, Nikola Čulig Frenky, koji godinama zabavlja pučanstvo, a to je bio 22. karneval na kojemu sudjeluje, te radijski voditelj Damir Valent Dado. Uvodne dosjetke i špelancije toga dvojca prekrili su zvukom svojih bubnjeva karlovački bubnjari Carolosboom. Značilo je to da će uskoro pozornicom prošetati najmlađi, njih čak deset skupina, najviše iz dječjeg vrtića Zvončić iz Ozlja pod zajedničkim imenom Zdravoljubci.

Nastupili su i predstavnici zdrave hrane, kako im ime kaže, Pčelice 2 bile su Mrkve, Leptirići – Banane, Bubamare najviše vole Brokule, Vrapčići obožavaju Jagode, a grupa Ježića odabrala je Češnjake. Velikim trudom svojih vrtićkih teta i nezanemarivim doprinosom roditelj,  uspjeli su se predstaviti kao najbolja grupa. U toj kategoriji mogli su se vidjeti predstavnici OŠ Slava Raškaj te Pantljike iz Centra kulture Mahično. Treba li napomenuti koliko je mama i tata bilo u publici i na svim balkonima koji gledaju na trg? Bile su tu i iznimno atraktivne Krašićke mažoretkinje, koje su više puta dolazile na pozornicu.

Maškare i gradonačelnica Gordana Lipšinić

Došao je i trenutak da gradonačelnica Ozlja, Gordana Lipšinić, preda ključ grada meštru ceremonijala Frenkyju. Dobro raspoloženi meštar ni pri primopredaji nije ostao bez poljupca. Inače, Ozljani imaju originalni naziv za svoje maškare ‒ to su fašuširi, njih je bilo najviše, a među njima su prednjačile bavarske konobarice, jasno u muškoj izvedbi. Iz KUD-a Katarina Zrinska mogle su se vidjeti turistice iz Španjolske, Škotske, Rusije ili Japana koje su došle otkriti ponudu toga kraja.

Najbolja maska: ježek Jura Cedilak

Nasmijali su nas iz istoga društva OPG Fuš, koji su nas na kraju nagradili jelom i pićem, a na pozornicu su se popeli i originalni predstavnici Crvenog križa. Iz dvaju najvećih sela u okolici, Vrhovca i Vivodine, vidjeli smo redom Havajsku skupinu i vivodinske Bauštelce s prvom folklorašicom Anom Brajković. Kao i na svakoj natjecateljskoj smotri, birale su se najbolja pojedinačna maska i skupina. Najbolju masku imao je dječačić iz vrtićke skupine Jura Cedilak, a najbolja skupina bili su Zdravoljubci.

Kostimirana dječja povorka

Lijepi sunčani dan, dobro raspoloženje, mnoštvo ljudi iz cijeloga kraja ozaljske su maškare, ili mačkare kako vole reći neki drugi, tu manifestaciju učinili uspješnom. Pitam postariju gospođu Darinku iz publike kako je bilo u njezino vrijeme? Bilo je to prije pedesetak godina, kaže da su kao djeca obilazili kuće i dobivali ‒ u ono vrijeme dinare, pa jabuke, naranče i jaja. Pa to je pravi déjà vu ‒ vidim sebe u ondašnjem Tijesnu s vršnjacima kako obilazimo kuće, a onda proslava u središtu sela i paljenje krnje Jure koji je bio kriv za sve.

Fašnik na lomači

I ovdje je na kraju na lomači završila lutka. Spaljena je, a s njome je otišlo i sve zlo koje nas je mučilo iz protekle godine.

Na kraju i informacija da je mjesec ožujak u Ozlju, od njezine spomen-sobe do drugih događaja, posvećen velikoj slikarici Slavi Raškaj, koja je tu rođena. A vrijedni Toni Šarić iz gradskih službi obavještava me da će uskoro biti organizirana četiri Rumobil izletnička vlaka iz Zagreba i Karlovca. Ako ste ljubitelji prirode i umjetnosti, eto prigode da posjetite grad Zrinskih, Frankopana i Slave Raškaj.

Tekst i foto: Vjekoslav MadunićTagged: , , , , , , ,