PagArtFestival i u Novalji i Kolanu

Unatrag 17 godina PagArtFestival pod umjetničkim vodstvom pijanista Lovre Pogorelića dovodi istaknute umjetnike iz Hrvatske i svijeta te prezentira ozbiljnu glazbu u ozbiljnoj izvedbi za ozbiljnu publiku, uz poneka umjetnička događanja druge vrste. Od ovoga ljeta ne samo u Pagu, nego i u Novalji i Kolanu.

PagArtFestival 2015Program ovogodišnjeg festivala (od 31. srpnja do 14. kolovoza) u velikom dijelu donosi djela koja dopiru u neke više dimenzije nalik aluziji, snu, snoviđenju. Violončelistički duo Leskovar-Sollima izvest će meditativnu sonatu francuskog baroknog velikana

M. Maraisa, Solliminu obradu ‘Preludija za faunovo poslijepodne’ i Solliminu originalnu kompoziciju ‘The Interpretation of Dreams’. Lovro Pogorelić svirat će Schubertovu posljednju sonatu u kojoj je autor uspio manipulirati vremenom i ‘glazbenim sjećanjima’, i fantastičnu Schumannovu ‘Kreislerianu’ u kojoj se nadmeću dvije strane Schumannove psihe – impulzivni Florestan i sanjarski Eusebius.

Među ostalim, proslavljeni ruski violinist Nikita Boriso-Glebskij i naš istaknuti gitarist Krešimir Bedek u suradnji posebno osmišljenoj za PagArtFestival ‘otpjevat’ će dvije uspavanke – Nana i Asturias iz Španjolske suite M. de Falle, hrvatski gitaristički velikan Darko Petrinjak izvest će ‘Nocturno’ Slavka Fumića, a mlade glazbenice Anamarija Milić (violina) i Ana Lucić (klavir) Wagnerov ‘San iz Wesendonck pjesama’ te ‘Ples sablasti’ Ivane Lang.

Koncerte će popratiti izložba fotografija Josipa Portade naslovljena ‘Kamen i snovi’, o kojoj autor kaže: ‘Kamen i snovi su stalnost otoka, dio vremenskog lanca na kojem su,s jedne i s druge strane, ljubav, upornost i stvaranje, sve ono bez čega na golom kamenjaru ne bi bilo čovjeka. Čini se kao da otok postoji kako bi kamenu dao smisao, a čovjek je tu kako bi tom postojanju darovao misao i snove.’ Izložbu je recenzirao uvaženi akademik Tonko Maroević, te je istaknuo: ‘Nakon izbora karakterističnih primjeraka kamenčića obrađenih morskim valovima, te svjestan da ih ne možemo ravnodušno gledati bez svojevrsne empatije, Josip Portada se odlučuje na intervencije u kojima predmetnome svijetu daje i oniričku dimenziju.

N. P.


PagArt Festival
PagArtFestival klasične glazbe
Tagged: , , , , , , , , , , , ,