Panel diskusija: Košarka jučer, danas, sutra

Zanimljiva panel diskusija ‘Košarka jučer, danas, sutra’ u zadarskoj kavani Lovre, otvorila je brojna pitanja iz svijeta košarke. Panel je organizirala Udruga Dani Krešimira Ćosića povodom 73. rođendana pokojnog velikana hrvatske i svjetske košarke.‘Jako nam je drago da smo organizirali ovaj panel povodom 73. rođendana Krešimira Ćosića. Sama ideja bila je da potaknemo diskusiju o košarci koje nedostaje, što je dosta čudno za jedan takav kolektivan sport. Krešimir je uvijek zagovarao da društveni interesi, te interesi kolektiva trebaju prevladati pojedince zbog čega smo i organizirali ovaj panel. Smatram da je dobro da se priča o tome pa samim time i postepeno pronalaze rješenja za napredak, te za ostvarenje rezultata kakve je i sam Krešimir ostvario, a i generacije nakon njega. Tako bi se opet svi okupili u velikom broju i uživali u košarci’, izjavila je Ana Ćosić Pajurin, dok je Zdenka Zrilić dodala: ‘Izuzetno mi je drago da smo kao Udruga organizirali ovaj panel. Važno je da se ovakvi konstruktivni razgovori o aktualnim temama događaju, jer to može biti jedini put za boljitak ne samo košarke, već i hrvatskog sporta uopće!’

Panelu su nazočili Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta te Renata Gubić, upraviteljica Zaklade Hrvatska za djecu, koja je mladim zadarskim košarkašicama i košarkašima darovala lopte te istaknula: ‘Rado podržavamo projekte koji šalju vrijednu poruku. Sportske aktivnosti vrlo su važne za normalan rast i razvoj djece. Budućnost hrvatske košarke leži u budućim naraštajima!’

‘Vrlo dobro se razgovaralo i promišljalo o prošlosti, dobro se sagledao sadašnji trenutak, ali čuli smo i zanimljive ideje o budućnosti hrvatske košarke. Bilo je lijepih i dobrih tema i ideja, bilo je i kritike i pohvale. Ja sam kao predstavnik Ministarstva turizma i sporta čuo neke detalje koje do sada ili nisam znao ili nisam dovoljno obraćao pažnju na njih. Pozdravljam današnji panel i vjerujem da će biti još takvih panela koji će promišljati o sportu u hrvatskoj općenito!’, izjavio je Tomislav Družak.

Odgovore na neka od gorućih pitanja iz svijeta košarke dali su Veljko Mršić, izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije; Željko Jerkov, predsjednik Hrvatskog kluba olimpijaca; Krešimir Novosel, tehnički direktor KK Cedevita; Vladimir Vanjak, predstavnik Udruge Krešimir Ćosić i trener te košarkaški veteran i legenda Pino Gjergja.

‘Svi se sjećamo hrvatske košarke kada je bila u vrhu Europe i svijeta po pitanju klubova, ali i reprezentacije. Danas, nažalost, nismo na tom nivou. Da bismo opet imali vrhunske igrače klubovi moraju biti na visokoj razini. Prvi prioritet je osnažiti klubove kako bi oni ponovo postali bitni čimbenici na regionalnoj i europskoj sceni. Tada ćemo početi dobivati i kvalitetne igrače za reprezentaciju koja bi u tom slučaju bila puno bolja nego što je danas’, istaknuo je Veljko Mršić te dodao: ‘Košarka je jedan globalni sport gdje na svakom reprezentativnom natjecanju u Europi desetak momčadi želi osvojiti zlatnu medalju. Pred nama je trnovit put, talenata ima samo ih moramo početi pretvarati u prave, istinske zvijezde kakve su bile nekada. Kada uspijemo napraviti tu transformaciju možemo očekivati velike stvari.

‘Nadamo se pozitivi u budućnosti. Koliko god je bila teška situacija iza nas i još traje radi same pandemije, ali s nekom uspostavom sustava i kontinuiranim radom te upornošću mislim da možemo postići puno i napredovati. Samim time nadamo se boljim rezultatima i boljem razvoju igrača. Potrebno je privući pažnju mlađih naraštaja te ih privući sportu’, izjavio je Krešimir Novosel.

Krešimir Ćosić prvi je Hrvat koji je ušao u Američku kuću slavnih, jedini je koji je dobio prestižnu FIBA nagradu – FIBA Order of Merit, koja je dodijeljena samo 66 osoba na svijetu za doprinos razvoju košarke kao sporta. Krešimir Ćosić je primio nagradu u prvoj generaciji 1994. godine, na drugom mjestu odmah iza Renata Williama Jonesa, jednog od utemeljitelja FIBA-e. Krešo bi 26.11.2021. navršio 73 godine. Uvijek se pitamo kako bi košarka u Hrvatskoj izgledala da ju je sustavno unaprjeđivao posljednjih 27 godina.

T. D. / Foto: Iva Perinčić


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,