Pavlu Pavličiću nagrada Josip i Ivan Kozarac

Jedan od najomiljenijih domaćih autora, Pavao Pavličić, dobio je nagradu Josip i Ivan Kozarac za najbolje prozno djelo u 2015. godini, za svoj najnoviji kriminalistički roman ‘Tri petka u travnju’.
Pavao PavličićNagrada je dodatna potvrda kvalitete njegova spisateljskog umijeća, a bit će mu uručena u petaka, 23. listopada na kulturnoj manifestaciji Dani Josipa i Ivana Kozarca, koji se tradicionalno održavaju u Vinkovcima već 21 godinu zaredom, u spomen na dvojicu vinkovačkih i slavonskih književnika.

Roman ‘Tri petka u travnju’ objavljen je u izdanju Mozaika knjiga u biblioteci ‘Balkan noir’, koju je pokrenuo 24sata u suradnji s najvećim hrvatskim izdavačima, vraćajući domaću kriminalističku književnost na velika vrata.

Prema riječima Julijane Matanović, roman ‘Tri petka u travnju’ napeti je kriminalistički roman u kojem se ‘prepleću ljubav, ljubomora, sućut i mržnja’, a glavni je junak publici dobro poznati Ivo Remetin, novinar crne kronike koji uspješno rješava zamršene zločine. No, za razliku od prijašnjih krimića, ‘Tri petka u travnju’ prvi je njegov slučaj koji ne rješava u Zagrebu nego u Osijeku.

Ovaj roman brzog ritma i naglih preokreta ponovno potvrđuje Pavla Pavličića kao vodećega hrvatskog autora kriminalističkih romana, a nagrada je najbolji dokaz da kvantiteta može ići ruku pod ruku s kvalitetom.

Zanimljivo je da je Pavao Pavličić, koji je rođen 1946. u Vukovaru, nagradu Josip i Ivan Kozarac dobio i prije 19 godina, ali za životno djelo. No, to nimalo ne čudi kad se uzme u obzir da je već tad iza sebe imao objavljeno čak 51 izdanje, što prozno što književno znanstveno.

Osim Pavla Pavličića, među nagrađenima su ove godine i akademik Krešimir Nemec, koji je dobio nagradu za životno djelo, Tanja Belobrajdić u kategoriji prvijenca za roman ‘Crni kaput’, te Sanja Jukić u kategoriji znanstvenog djela za knjigu ‘Medijska lica subjekta’.

M. K.


 

Pavao Pavličić-Krvna veza
Pavao Pavličić – Krvna veza

Hrvoje Šalković-Valcer protiv Eintrachta
Najbolji domaći krimići: Hrvoje Šalković i Josip Mlakić

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,