Peer Gynt: Nova dramska predstava HNK

‘Peer, ti lažeš!’ – slavne su riječi Peerove majke kojima počinje drama ‘Peer Gynt’ Henrika Ibsena. Praizvedena je 1867. u Oslu, a većinu drame Ibsen je napisao tijekom boravka u Italiji, nedugo poslije odlaska iz Norveške.Glavni lik ove petočinke je anti-junak Peer; lažljivac, avanturist, romantik, sin nekada bogata i ugledna trgovca Jona Gynta, koji je pak postao pijanac te izgubio sav novac ostavivši Peera i njegovu majku u siromaštvu. U prvom činu Peer dolazi na vjenčanje na kojemu ugleda nježnu i nevinu Solveig u koju se zaljubi na prvi pogled, no ona odbija s njime plesati zbog njegove loše reputacije. Kad se napije, otme mladenku, djevojku iz bogate obitelji te provodi s njom noć u planinama. Kao bjegunac, Peer ostavlja otetu mladenku i luta planinama u kojima nailazi na kraljevstvo trolova. Brzopleto prihvati ponudu kralja da oženi njegovu kćer i zauvijek ostane s njom i djetetom koje je na putu, no u zadnji čas se predomisli i pobjegne. Solveig dolazi za njim u planinu da bi ga spasila, no on ne može ostati s njom jer ga podsjeća na sva njegova nedjela. Ponovno bježi, ali prije toga posjećuje majku koja umire. U dugogodišnjem izgnanstvu na obalama Maroka i u egipatskoj pustinji, Peer susreće razne likove, koji sliče njemu. Od poslovnog čovjeka koji se obogatio u Americi prodajući robove, Peer postaje kralj luđaka. Kad se napokon kao starac vraća u domovinu, suočava se sa svim svojim neizrečenim i propuštenim djelima. Ljevač pucadi želi pretopiti njegovu dušu u nov materijal, jer ona nije ostvarila ciljeve za koje je bila stvorena. Peer Gynt nikako ne pronalazi pravoga sebe, no na kraju ga otkupljuje njegova vjerna Solveig svojom strpljivom i milosrdnom ljubavlju.

Dramu ‘Peer Gynt’, slavno klasično djelo svjetske dramske književnosti, na scenu Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu u subotu, 21. travnja postavit će norveški redatelj Erik Ulfsby u sklopu projekta Europski kazališni laboratorij. Drama postaje digitalna, koristeći inovativnu audio-tehnologiju, koju razvija u suradnji sa stručnjacima iz područja elektroakustike.

Eric Ulfsby renomirani je norveški redatelj poznat prema suvremenim interpretacijama dramskih klasika i mjuzikla. Od 2010. umjetnički je ravnatelj Det Norske Teatret u Oslu. Dobitnik je dviju prestižnih norveških Nagrada Hedda za najbolje predstave sezone. Na jednome od najstarijih norveških kazališnih festivala 2014. postavio je ‘Peer Gynta’ na obalama planinskog jezera Gålåvatnet, osvojivši njome i kritiku i publiku. Njegove predstave gostuju na brojnim festivalima i kazalištima u Europi i svijetu.

HNK

Tagged: , , , , , , , , ,