Performans: Osmi mart – Mi smo art

​​Dan žena tradicionalno se obilježava poklanjanjem cvijeća ženama. Jer žene vole cvijeće. No, Dan žena nešto je sasvim drugo. Dan žena borba je za ljudska prava.
Osmi mart-mi smo artBorba za ravnopravnost svih onih koji čine društvo. Svih onih koji ne pristaju na konformizam i društveno-kulturno, povijesno-gospodarske i političko-socijalno utemeljene stereotipe. Tolerancija kao pojam koji je od izgovaranja izgubio značenjsku vezu s onim što zaista predstavlja temelj je zdravog društva koje se razvija oko visoke svijesti o različitosti i individualnosti.

Žene nisu slabija bića, muslimani nisu građani drugog reda, ljudi s invaliditetom nisu manje vrijedni. Udruga Izražena iz Varaždina osnovana je u cilju promicanja, razvitka i unapređenja suvremene kulture i umjetnosti, prava žena, ljudskih prava i autorskih prava, rodne i seksualne ravnopravnosti, međunarodne suradnje, odgoja i obrazovanja u skladu sa sekularnom državom, znanosti, istraživanja u područjima kulture, umjetnosti i ljudskih prava, održivog razvoja i razvoja lokalne zajednice.

Izražena priprema prvi događaj kojim će otvoriti svoje djelovanje na varaždinskoj kulturnoj sceni. Kazališni performans u režiji Ksenije Krčar koji će okupiti profesionalce i amatere, žene i muškarce, bit će svojevrsni hommage borbi za ljudska prava kroz reminiscenciju stvarnog događaja koji je prethodio ravnopravnosti koju žene uživaju danas. Ili ne uživaju? Na vama je da prosudite i promislite o svojoj ulozi u društvu i društvenim ulogama. Dođite u utorak, 8. ožujka u 18 sati ispred Gradske vijećnice u Varaždinu gdje performans započinje, nastavlja se kroz Ulicu Ivana Gundulića, a završava u Ulici Jurja Habdelića.

Naziv performansa je ‘Mi smo art’, što je premetaljka od ‘Osmi mart’, a čime se želi istaknuti glavna djelatnost udruge – kulturni i umjetnički sadržaji, ali i napraviti distinkcija i naglasiti da žene nisu imale uvijek mogućnost da se bave onim što vole i žele, nisu imale mogućnost da se izraze. Neke nemaju ni danas. Osmi mart – Dan žena kroz povijest je izgubio svoju ideološku osnovu i pretvorio se u poklanjanje cvijeća ženama, svodeći tako žene, apele za mir, borbu za ravnopravnost spolova i borbu za radnička prava na čisti objekt i paradoksalno dokazujući da su žene i dalje samo pripadnice ‘ljepšeg spola’.

Nakon performansa u Medinoj škrinji priprema se Izraženi party uz slušaonicu ženskih glazbenica (Morana Krpan) i video Anje Strelec posvećen ženama. Članice i osnivačice udruge Izražena, ujedno i Upravni odbor udruge su Ksenija Krčar (predsjednica), Sandra Malenica (potpredsjednica), Maja Kireta, Morana Krpan, Anja Strelec i Iva Tkalec.

V. Ž.


Red Red wine bar - 8. mart-Solum vina
Red Red wine bar: Dan žena uz vina Solum

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,