Petrit Çeku: Povratak na mjesto trijumfa

Dvostruki glazbeni program održan je i u srijedu, 8. listopada, na 39. Samoborskoj glazbenoj jeseni.
Xhaferi-Desaga-Ceku-Xuereb-OčićU nastavku Ivana Bilić Marimba Weeka nastupio je francuski perkusionist Philippe Spiesser. U Velikoj dvorani Hrvatskog doma predstavio se kombinacijom djela za udaraljke i elektroniku i to skladbom Fit Michelangela Luponea, uslijedila je Traces IV za marimbu, mukobiose i elektroniku Martina Matalona, potom En rhythmoi Octavija Rumbaua Masgraua te transična Beck-Terri Alexandera Verta i za kraj, uz pomoć kolega s radionice udaraljki, okružili su publiku skladbom Grosso Modo Artura Corralesa.

U večernjem dijelu koncertnog programa predstavljena je međunarodna glazbena suradnja petero vrhunskih glazbenika: Petrit Çeku (gitara, Kosovo), Jose Gallardo (klavir, Argentina), Xafer Xzaferi (violina, Makedonija), Catalin Desaga (violina, Rumunjska), Pierre Henri Xuereb (viola, Francuska) i Jelena Očić (violončelo, Hrvatska). S većinom ovih glazbenika samoborska publika već je ostvarila poseban odnos jer im ovo nije prvi nastup na Glazbenoj jeseni, a za Petrita Çekua bio je to ujedno i povratak na mjesto jednog od svojih prvih uspjeha jer je 2005. bio pobjednik Natjecanja Ferdo Livadić Samoborske glazbene jeseni. Kako je sam rekao u najavi nastupa, ono što za nogometaša Christiana Ronalda stadion Old Trafford, to je za njega Samoborska glazbena jesen.

U župnoj crkvi svete Anastazije ovaj put su na programu bili Kvintet za gitaru i gudački kvartet, op. 143 Marija Castelnuova Tedesca te Boccherinijev Fandango iz Kvarteta za gitaru i gudački kvartet u D-duru, G. 448, a u drugom dijelu Schubertov Sonetensatz klavirski trio u B-duru, D.28, i za kraj maestralni 2. klavirski kvintet u A-duru, op 81 Antonina Dvořaka.

U četvrtak, 9. listopada, na 39. Samoborskoj glazbenoj jeseni predstavit će se udaraljkaški Tchiki Duo (Jacques Hostettler i Nicolas Suter) uz gostovanje Ivane Bilić na marimbi. Početak je u 20 sati u Galeriji Prica, a na programu će biti djela Keiko Abe, Nebojše Živkovića, Johanna Sebastiana Bacha, Domenica Scarlattia i Mauricea Ravela.

SGJ


Pročitajte još: Stefan Milenković otvorio Samoborsku glazbenu jesen , Na Samoborskoj glazbenoj jeseni – 200 glazbenika , Samobor: Gudački kvartet Arditti


Tagged: , , , , , , , ,