Pijanističke zvijezde na Diapason festivalu

Deveti Diapason festiva’, jedinstveno glazbeno događanje koje jednom godišnje okuplja najbolje hrvatske ‘klasičare’, posvećen je jednom od najljepših i najvoljenijih instrumenata – klaviru, te uz predvodnike domaće scene, u Hrvatsku prvi put dovodi i pijanističko ime svjetskoga glasa.Festival koji pomno odabranim programom nudi iznimno slušljive evergrine najvećih klasičnih skladatelja za širok krug publike, održat će se od 20. do 22. studenog u velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda (HGZ) i u tri će večeri ugostiti tri vrhunska klavirska koncerta.

U utorak će Festival otvoriti istaknuti glazbeni duo, koji vežu i profesionalne i privatne spone; Zrinka Ivančić-Cikojević koja se profilira kao jedna od najdarovitijih glazbenica mlađe generacije, ujedno i laureatkinja brojnih domaćih i međunarodnih natjecanja, čime je privukla pažnju i publike i kritike, te donedavni ravnatelj Glazbene akademije u Zagrebu, cijenjeni pijanist te hvaljeni glazbeni pedagog Dalibor Cikojević. Zajedno će svirati Brahmsa, Poulenca i Milhauda, te kao posebnu poslasticu, djelo Borisa Papandopula s predigrom, njegovu lepršavu i mističnu plesnu suitu za dva klavira o horoskopskim znakovima.

Drugu večer festivala, u srijedu u 20 sati, očekuje nas koncert jedne od najhvaljenijih i najnagrađivanijih hrvatskih pijanistica, vrlo mlade, a bombastično uspješne Mije Miljković Đuzel, koja je dosad ostvarila cijeli niz zapaženih solističkih nastupa s renomiranim orkestrima diljem Europe i svijeta, kao i nebrojene nastupe s ponajboljim hrvatskim i inozemnim glazbenicima. Sugestivnom igrom crno-bijelih tipki i nadahnutom umjetničkom interpretacijom, izvodit će Mozartove i Beethovenove sonate vječnoga sjaja, izbor iz djela Berislava Šipuša te kao šećer na kraju, nezaboravna Chopinova nokturna.

Festival će u petak zatvoriti koncert svjetske pijanističke zvijezde, Vyacheslava Gryzanova, koji je diplomirao s počastima na Moskovskom konzervatoriju, kasnije i na slavnom američkom Yaleu, a trenutačno je toliko tražen da samo u jednoj godini nastupa na najvećim pozornicama u više od 20 zemalja širom svijeta. Taj svestrani umjetnik svjetsku je slavu stekao bravuroznim izvedbama Chopinovih etida i Bachovih suita, kao i autorskim, fascinantnim aranžmanima poznatih djela klasične glazbe, koji su požnjeli kritičarke lovorike, kao i unosan izdavački ugovor s njemačkim Schott Musicom i poznatim Steinway & Sons, za koje je 2018. objavio nosač zvuka ‘Russian Transcriptions’. Svoje klavirsko veleumijeće uživo će prvi put predstaviti hrvatskoj publici, a svirat će, između ostalog, bajkoviti ‘Cvjetni valcer’ iz baleta ‘Orašar’ Čajkovskog, Rahmanjinove ‘Romance’ i ‘Talijansku polku’, kao i Borodinov ‘Nokturno za gudački kvartet br. 2’.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni HGZ-a, kao i pretplatna kartica s posebnom cijenom od 100 kuna za sve tri koncertne večeri.

I. C.


Tagged: , , , , , , ,