Pizzeria Chello: Čikaška deep dish pizza

U Zagrebu (Zagorska 18) otvorena je nova lokacija popularne pizzerije Chello. Popularnost je stekla s deep dish pizzama koje je prije pet godina predstavila hrvatskoj javnosti. Trudeći se nuditi nešto drugačije, kreativni i inovativni vlasnici, Glorija i Darijan Katalinić, uvijek su radili na novim idejama i receptima, koje Darijan, kao glavni pizza majstor, sprovodi u djela.chello-deep-dish-pizzaOtvaranjem nove, veće i ljepše lokacije, očekuje se još noviteta. Gosti su na otvorenju, osim u odličnim pizzama, mogli uživati u posebnom iznenađenju. Izrađena je prema originalnom receptu i poslužena najveća deep dish pizza, koja je imala 7,25 kg, a u čijoj pripremi je pomogao zagrebački Amerikanac Michael Yuknis.

Supružnici Katalinić ne boje se isprobati nove kombinacije i stilove po pitanju izvedbe, pa se u njihovoj pizzeriji može birati između više od 40 vrsta pizza. Među prvima su kao sastojke za pizzu počeli koristiti različite vrste sireva, poput dimsija, čardaša i topljenog ementalera koje kombiniraju s različitim mesnim varijantama.

glorija-i-darijan-katalinicIdeja da se radi Chicago style pizza došla je kao i većina dobrih stvari – slučajno. Naime, Michael Yuknis, njihov susjed Amerikanac, koji se oženio s Hrvaticom, poželio se pizze kakvu je jeo u Chicagu. Došao je u Chello i pitao mogu li to zajedno napraviti – naravno da se može! To je bio početak, a sve ostalo je povijest ili – budućnost.

‘Velika inspiracija su mi predvodnici u pizza industriji, Talijani i Amerikanci, no svaku pizzu pomno prilagođavam domaćem tržištu’, kaže Darijan Katalinić, pokretač Chello revolucije.

Chicago style deep dish pizza stvorena je u pizzeriji Uno u Chicagu 1943. godine, a taj naziv podrazumijeva posebnu vrstu pizze koja se peče u dubljoj okrugloj posudi te ima deblji sloj sastojaka od uobičajenih pizza. Dvostruki sloj tijesta, bogat umak od rajčice i veći broj sastojaka čine je vrlo sočnom, a upravo zbog toga joj najveći gurmani teško mogu odoljeti.

pizzeria-chello-pizzaioloU ponudi pizzerije Chello nalazi se više deep dish pizza i deep dish double decker, koji je jača izvedenica ‘običnog’ deep disha. Chello varijanta double deckera – za razliku od američke – ima više tijesta i totalno drugačije sastojke, prilagođene domaćem ukusu, što je zagrebačka publika izvrsno prihvatila.

Uz deep disheve poznati su po svojim specijalkama Goo-tam city pepperoni i Doomsday. Doomsday pizza je nastala, kao što se može naslutiti, nakon najave smaka svijeta, koja je Darijana Katalinića navela da se zapita: ‘Što bih volio pojesti kao posljednji obrok?’. Odgovor je – pizza s 5 vrsti sira, 4 vrste mesa, 3 umaka!

P. R.


Dejan Plišo-pizzaiolo
O’Hara: Na pizzu u Malešnicu
Tagged: , , , , , , , , ,