Pjenušavi doručak sa zagorskim vinarima

U organizaciji Salona pjenušavih vina Zagreb održan je pjenušavi zagorski doručak u vinogradu i modernoj vinariji Kota, u Zlataru, uz podršku lokalnih vlasti te turističkih zajednica Zlatara i Krapinsko-zagorske županije.Na ovom posebnom jutarnjem događaju predstavile su se vinarije Vuglec, Petrač, Bolfan, Kopjar i domaćin Kota. Za doručak su bili posluženi lokalni proizvodi među kojima se ističu sirevi i mliječni proizvodi Veronika, u čašama su se pjenušali vrhunski zagorski mjehurići, a cjelokupni dojam jutarnjega ‘tuluma’ podigla je glazbena pratnja DJ-a Williama Collinsa.Zalogaje je pripremio kuhar Marko Matei, pa su se, uz tradicionalni zagorski sir&vrhnje i bogate plate sireva (zagorski škripavac, mladi sir, desinčanec, zagorski svježi sir, vinogradarski slani sir, vinogradarski dimljeni) i nezaobilazne jagode, mogli kušati i moderni ‘zagrizi’ poput tramezzina i roast beefa, skute s medom i orahom. Iznenađenje pri kraju doručka bio je rižoto od sira, pjenušca i jabuke koji je lijepo pratio svježa pjenušava vina. Za desert se pobrinuo stalni partner zagorskih pjenušavih doručaka, restoran Rosetina, donijevši gostima domaću zlevanku i pitu od sira.

Vinarija Kota, domaćin doručka, predstavila je svojih pet suhih pjenušaca s imenima kotã (nadmorskih visina) na kojima rastu određene sorte od kojih se pjenušac radi (267, 255, 235, 213, 325). Vinarija Vuglec predstavila je suhe bijele pjenušce Vuglec i Baronial, ružičastu Rozaliju i slatku Jasminku koju rade u suradnji s vinarijom Bodren. Bolfan je donio svoja dva Centuriona, zlatni i srebrni. Petrač je točio svoja dva Bregha, bijeli i ružičasti, a vinarija Kopjar tri nova pjenušava vina – bijeli Blanc de blancs od chardonnaya, Rosé od crnog pinota i slatki od muškata žutog.Kao i na prijašnjim doručcima, posebno zanimljiv dio programa bilo je predstavljanje jednog novog, mirnoga vina svake vinarije – ‘En primeur Zagorje’. Na taj način vinarije predstavljaju vino koje je tek izašlo ili će izaći na tržište. Kota je predstavio svoj novi Chardonnay sur lie 2020, Vuglec i Bolfan svoje nove Sauvignone 2021, Kopjar mirni Rosé 2021, a vinarija Petrač novu Enigmu 2019, bordoški cuvée od cabernet sauvignona, merlota i cabernet franca, koji će tek izaći pred vinoljupce za nekoliko mjeseci. Iako idealno za bijele sorte, osobito za sauvignone koje vinari posebno vole, zbog svježine i aromatike, Zagorje se ističe sve više i crnim vinima čemu pogoduje i globalno zatopljenje, a u tome svakako prednjači upravo vinarija Petrač svojim bordoškim stilom i sortama.

Na Pjenušavom doručku bila je i gradonačelnica Zlatara, Jasenka Auguštan Pentek. Poželjevši gostima dobrodošlicu u grad Zlatar i naselje Gornju Batinu, naglasila je važnost ovakvih događanja i nagovijestila otvaranje nove turističke zajednice Zlatni istok Zagorja, koja će uz Zlatar obuhvatitii susjedne općine, tako da će vinska ponuda ovoga kraja biti bogatija za još nekoliko vinarija.Nakon pjenušavog doručka, gosti su nastavili uživati na drugim lokacijama u Zagorju. U Zlataru su razgledali župnu crkvu Blažene djevice Marije s jednim od najljepših i najzanimljivijih baroknih retabla Hrvatskoga zagorja te ručali u obližnjim restoranima, posvetivši se destinaciji koju s pravom nazivaju ‘Bajka na dlanu’.

Ako niste stigli na ovaj pjenušavi zagorski doručak, organizatori najavljuju sljedeći već 12. lipnja na Plešivici u vinariji Braje. Dotada, možete pratiti i druge događaje TZ Krapinsko zagorske županije, koja tijekom ljeta organizira druženja u vinarijama pod nazivnom ‘Vina s ugledom, vinarije s pogledom’. Program se može pratiti na stanicama županijske turističke zajednice gdje možete rezervirati još jednu sunčanu subotu – za naše lijepo ‘Zagorje zelene’.

V. M. / Foto: Julio Frangen


Tagged: , , , , , , , , , , ,