5. Salon pjenušavih vina mjehurićima otjerao kišu

U Zagrebu, u velikoj dvorani restorana Maksimir, održan je dugo očekivani 5. Salon pjenušavih vina.Razdraganim vinskim ljubiteljima i znalcima koji su se odlučili posvetiti mjehurićima, ne obazirući se na sivo nebo, predstavilo se 27 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Tijekom priredbe oblaci su se razišli, a uz zvuke filmske glazbe Elme & Admira iz sastava FilmMusicOrkestar, ozračje je bilo posebno – i kako su mnogi naglasili, potpuno drukčije od drugih vinskih događaja u Hrvatskoj.

Na izlagačkim mjestima mnogi su vinari imali više od dvije etikete, te je broj butelja na kušanju bio oko 100 – prava poslastica za ljubitelje mjehurića. Uz standardno kušanje, posjetitelji su mogli nazočiti dvjema besplatnim radionicama, kojima je mreža Salon of Sparkling Wines ponovno pokazala koliko je obrazovanje vinske publike važno i treba biti dostupno svima koji se bave vinom.Prvu radionicu, već tradicionalnoga naziva ‘Pjenušavi susret u čaši: Hrvatska & Slovenija’ moderirale su organizatorice, Nina Levičnik, osnivačica mreže Salon of Sparkling Wines i Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb. U neobaveznom vinskom razgovoru uz najbolje ocijenjene pjenušce Mreže – Istenič, Kota, Degrassi, Albina, Protner i Kozinc – polaznici su prepoznavali ‘šampanjske’ note ali i nove utjecaje ‘terroira’ što se posebno ogledalo u slovenskim pjenušavim vinima u kojima je jedna od ukomponiranih sorti bila i ‘žametna črnina’, nekad davno korištena u popularnom ‘cvičeku’.Na drugoj radionici ‘Zagorski i istarski mjehurići: Kota & Degrassi’ po dva pjenušca su predstavili vinari Tihomir Kota iz Zagorja i Moreno Degrassi iz Istre, promovirajući na taj način i povijest vinarija te svoje pjenušave pravce, sorte, terroire i planove za nove pjenušce.

Salon pjenušavih vina Zagreb pokazao je raznolikost sortimenta i regija u kojima se proizvode, doveo je ciljanu publiku koja voli i želi više naučiti o mjehurićima te najavio regionalne pjenušave doručke diljem Hrvatske. Prvi sljedeći susret najavljen je 6. svibnja na 8. Salonu penečih vin Ljubljana.

P. R. / Foto: Julio Frangen


Tagged: , , , , , , , , ,