5. Salon pjenušavih vina: Slavlje mjehurića u Maksimiru

Na press konferenciji 5. Salona pjenušavih vina u Zagrebu predstavljeno je proljetno ’boutique’ izdanje Salona koji će se održati u petak, 22. travnja (15-21 sat), u restoranu Maksimir, u istoimenom parku.Okupit će tridesetak vinara s preko 70 pjenušavih vina iz Hrvatske, Slovenije i Italije te pozvati ljubitelje na umjerenost u uživanju mjehurića.

‘Ove je godine program prilagođen novoj lokaciji i proljetnom terminu: izlagači će svoja vina predstaviti u velikoj dvorani, a u maloj dvorani bit će dvije edukativne radionice. Posjetitelji će moći šetati i sjediti na terasi restorana Maksimir, te u pauzama naručiti jela pripremljena kao poseban pjenušavi menu restorana Maksimir« za ovu prigodu. Da bi doživljaj bio kao na filmu pobrinut će se Elma & Admir iz sastava FilmMusicOrkestar, s filmskom glazbom’, objasnila je Marija Vukelić, direktorica Salona, dodavši kako se zagrebački događaj već pet godina organizira po slovenskoj licenci mreže Salon of Sparkling Wines i da su njihovi proizvođači pjenušavih vina rado viđeni gosti u Hrvatskoj, kao i Hrvati u Sloveniji. Pozvala je nazočne u Ljubljanu, 6. svibnja na 8. Salon penečih vin.

Popis izlagača nalazi se na: www.salonofsparklingwines.eu/zagreb , a ulaznice se mogu nabaviti preko sustava Entrio.

Ovom prigodom predstavljena je nedavno izdana brošura ‘Pjenušci Plešivica’, čiji tekst potpisuje Ivo Kozarčanin. ‘Nakon uspjeha Festivala pjenušaca i jagoda koji je okupio brojne posjetitelje, odlučili smo izdati jedinstvenu brošuru sa svim plešivičkim proizvođačima pjenušaca. Tako će ljubitelji pjenušaca, ali i oni koji ih tek upoznaju te struka i distributeri, na jednom mjestu saznati važne informacije o pjenušcima. Brošura je dostupna u uredu Turističke zajednice grada Jastrebarskog i plešivičkim vinarijama’, rekla je Petra Masnec, voditeljica ureda TZ Jastrebarsko, dodavši da je kultura ispijanja pjenušaca karakteristična za Plešivicu i jaskanski kraj, te da su izvrsni rezultati plešivičkih pjenušaca na ocjenjivanjima u Hrvatskoj poticaj drugim proizvođačima, ali i posjetiteljima da saznaju mnoge tajne plešivičkih mjehurića, najprije iz brošure – a potom i uživo.

Budući da je Salon pjenušavih vina Zagreb jedini vinski festival u Hrvatskoj koji cjelogodišnjim događanjima, promocijama i edukacijama pridonosi izobrazbi ljubitelja pjenušavih vina te podiže vidljivost ‘pjenušavim eno-gastro destinacijama’, najavljeni su i Pjenušavi doručci u vinogradu, organizirani u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama:

– 14. svibnja – Međimurje, u vinariji Štampar, Mađerkin Breg
– 21. svibnja – Zagorje, u vinariji Kota
– 12. lipnja – Plešivica, u vinariji Braje
– 2. srpnja – Srijem, u vinariji Papak
– 10. srpnja – Erdut, u vinariji Siber

P. R. / Foto: Julio FrangenTagged: , , , , , , , , , , ,