Pobjednici mreže Salon of Sparkling Wines

U nedavno otvorenom sushi & wine baru Nomu u središtu Zagreba, održano je proglašenje najbolje ocijenjenih vina mreže Salon of Sparkling Wines 2022, na kojem su najboljima među bijelim pjenušcima uručena priznanja.Na ocjenjivanje u Ljubljani pristiglo je 76 uzoraka koje su prijavili vinari i vinski trgovci iz Slovenije, Hrvatske i Italije. Pjenušava vina ocijenila je sedmeročlana komisija (tri enologa, dva sommeliera, jedan WSET diplomant i jedan vinski novinar), a predsjednik komisije bio je slovenski enolog Dušan Brejc.

Najvišu ocjenu (90,6) dobilo je pjenušavo vino iz slovenskog podruma Istenič Prestige extra brut, 2013 koji je ukupni pobjednik ocjenjivanja i pobjednik u kategoriji bijelih pjenušavih vina. Druga dva najbolje ocijenjena vina u ukupnom poretku i u istoj kategoriji su hrvatski pjenušci vinarije Kota i Degrassi. Na dodjeli priznanja osobno su sudjelovali vinari Miha Istenič, Tihomir Kota i Moreno Degrassi.

Najviše ocijenjena vina mreže Salon of Sparkling Wines za 2022. godinu :

Bijela pjenušava vina
1. Istenič, Prestige extra brut, extra brut, 2013, Bizeljsko, Slovenija (90,6)
2. Vina Kota, 235 Pjenušac, extra brut, 2016, Bregovita Hrvatska, Hrvatska (88,4)
3. Degrassi, Ferné, brut nature, 2018, Istra, Hrvatska (88,4)

Rosé pjenušava vina
1. Vino Kozinc, Zara, brut, NV, Dolenjska, Slovenija (87,6)
2. Hiša Joannes Protner, Penina Joannes rose brut, NV, Štajerska Slovenija, Slovenija (86,6)
3. Albiana, Penina brut rose Albiana, NV, Dolenjska, Štajerska Slovenija (86,4)

Pobjednička vina na predstavljanju u baru Nomu pratili su izvrsni zalogaji nepalskog chefa Roshana. Sushi rolice s brancinom i tartar od brancina na kroketu od riže posluženi su uz bijela pjenušava vina. Dimljene losos rolice i sashimi od lososa – kušani su s ružičastim vinima Kozinc (najbolji slovenski) i Vuglec (najbolji hrvatski), a tuna tartar s avokadom i bijelim tartufom poslužen je s crnim pjenušcem Sanabor. Japanska se kuhinja odlično sljubila s predstavljenim pjenušavim vinima, a za one koji ne jedu sirovo, velik je izbor hrvatskih i svjetskih sireva te pršuta (hrvatskih, talijanskih, španjolskih).

Pobjednička vina bit će predstavljena na 5. Salonu pjenušavih vina Zagreb, koji je najavljen za 28. siječnja 2022. u zagrebačkom hotelu Dubrovnik i na 8. Salonu penečih vin Ljubljana, planiranom dva tjedna nakon kasnije.

Saloni će se održati sukladno epidemiološkim mjerama koje će biti na snazi, stoga organizatori pridržavaju pravo na promjenu datuma održavanja ili otkazivanje salona.

S. V. / Foto: Julio Frangen


Tagged: , , , , , , , , , , ,