Pjenušavi doručak u srijemskom vinogradu Radoš

6. hedonističko druženje uz srijemske pjenušce, domaće specijalitete, glazbu pod stoljetnim orahom privuklo je stotinjak gostiju koji su stigli na pjenušavi srijemski doručak.

Održan je kod Vina Papak Ilok, na najistočnijem vinogradarskom položaju Radoš, u organizaciji Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije i Salona pjenušavih vina Zagreb.

Ove je godine Turistička zajednica dodatno razveselila nekoliko gostiju koji su se ukrcali u besplatni turistički vlakić, dovezavši se od Iloka do vinarije Papak kroz zelenilo srijemskih vinograda i polja suncokreta. Nakon nezaobilaznog i već tradicionalnog slikanja među suncokretima, počelo je kušanje pjenušavih vina s raskošnim srijemskim doručkom uz glazbu Dva i pol muškarca. Na stolu je bilo delicija koje možete naći samo u Srijemu – kod lokalnih OPG-ova, poput domaće pogače i ‘čvarkaša’, paštete od pačjih prsa i pileće jetrice sa spačvanskim tartufom. Od mesnih narezaka kušala se tanka kobasica, debela kobasica, kulin, šunka odležana dvije godine, bilo je raznih sireva i voća – lubenice, breskve, šljive, domaći pekmezi i jogurti, a posebna atrakcija je bio veliki kotao u kojem su se pripremali čvarci.

Na vinskoj radionici ‘Slatko i plavo’ tražilo se mjesto više, naslijepo su se kušala predikatna vina – Traminac Iločkih podruma IBB 2019 i Graševina Papak IBB 2019 uz francuske plave sireve (Roquefort i Bleu d’Auvergne) i jedan poseban istarski s tartufima. U toj su sirnoj kombinaciji ipak pobijedili Francuzi, iako je bijela čokolada s okusom ruže također bila posebno zanimljiva za nepce uz traminac koji miriši na – ružu.

Tijekom doručka održala se i vođena radionica slikanja ‘Feel good & Paint’, a održan je i ‘En primeur Srijem’, gdje su vinari predstavili neke nove (ili nedavno nagrađivane) berbe na tržištu (Chardonnay Čobanković, Graševina Lisca Buhač, Frankovka Papak i Cabernet franc Trs). Pjenušavi srijemski doručak događaj je o kojem se dugo priča cijelo ljeto, a od jeseni ponovo iščekuje novi datum za 2026.

Z. R. / Foto: Vedran Čuljak


Tagged: , , , , , ,