Pjenušavi doručak u vinogradu Papak

Vinarije Papak, Čobanković, Iločki Podrumi, Buhač i Trs predstavile su svoja pjenušava i mirna vina uz već nadaleko poznate srijemske delicije hotela Dunav na 3. pjenušavom srijemskom doručku u vinogradu, u organizaciji Salona pjenušavih vina Zagreb i TZ Vukovarsko-srijemske županije.

I ove je godine debeli hlad stoljetnog oraha obitelji Papak bio mjesto okupljanja srijemskih vinara, ljubitelja božanskog nektara u pjenušavom i mirnom obliku uz domaće specijalitete. Jutarnja gozba krenula je od 10 sati, kada je vlasnica hotela Dunav Željka Kovčalija iznijela na predivno uređeni stol najukusnije predstavnike Srijema: kulen, kulenovu seku, sireve (kravlji, podlijevani, tvrdi s paprikom, orasima, dimljeni), šunku, domaće kobasice, zapečene flekice sa šunkom i sirom, taške s orasima i makom, salenjake, sezonsko voće (trešnje, šljive, marelice) – svatko je mogao naći svoj omiljeni zalogaj i spariti ga s pjenušavim ili mirnim vinom koje mu je najbolje odgovaralo.

Nakon kušanja pjenušavih i laganih mirnih vina na početku srijemskoga doručka, oko 13 sati održao se ‘En primeur Srijem’: svaki je vinar predstavio jedno svoje novo vino: vinarija Papak predstavila je novi Rosé Radosh 2021, Domagoj Buhač je predstavio graševinu Lisku 2021; Hrvoje Čobanković – novi Silvanac zeleni 2021, Iločki Podrumi ponudili su gostima Rajnski rizling 2021, a vinarija Trs novi cuvée 3C (carménère, cabernet franc i cabernet sauvignon).

Čaroban glas Petre Marković i njezinoga Tria ponovno je posjetitelje odveo u lijepa glazbena sjećanja s kultnim melodijama koje svi znamo, gosti su pjevušili s osmjehom na licu, a gdjetko je i zaplesao. Čak je vrijeme poslužilo da ugođaj bude savršen, noćna kiša rashladila je zrak na ugodnih 28 C, a zelenilo vinograda, nebesko plavetnilo, zlatna polja suncokreta u daljini izgledala su poput neke slikovnice iz djetinjstva.

‘Iznimno me veseli što Pjenušavi srijemski doručak u vinogradu svake godine prepoznaje sve veći broj zaljubljenika u vino, autentičnu gastronomiju, vinograde i općenito, u jedinstveni ambijent. Ovo je i prilika da vinari, osim pjenušaca, predstave i neka “vinska iznenađenja”. Pjenušavi srijemski doručak u vinogradu jedinstveni je spoj turističke i vinske priče u autentičnom doživljaju podneblja i ljudi’, istaknula je Rujana Bušić Srpak, direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije.

Nakon doručka u vinogradu vinarije Papak, gosti Doručka ostali su u Srijemu, prošetali i ručali na popularnom Principovcu, večerali u hotelu Dunav, gdje je, u sklopu ‘Srijem Terroir Weekend Experiencea’, održana i posebna večera ‘Ružičasti Srijem’ na kojoj su s jelima sljubljena srijemska ružičasta vina vinarije Papak, Krešić, Buhač, Iločki Porumi, Trs. Srijemski je vikend doista bio za pamćenje, vinogradi, suncokreti, bale sijena – utkane su u memoriju gostiju koji radosno već sada najavljuju – ‘Vidimo se i sljedeće godine, početkom srpnja!’

Prije srpnja sljedeće godine, svakako zapamtite datum za još jedan, jesenski pjenušavi doručak – u Erdutu, 10.9., u sklopu renomirane vinske manifestacije ‘Wine & Bike Tour Erdut’.

M. V. / Foto: Julio Frangen


Međimurje: Pjenušavi doručak na Mađerkinom bregu


Tagged: , , , , , , , , , , ,