Pljeskom gromova otvoren 20. Motovun Film Festival

Vikinškim pljeskom motovunska publika dozvala je goste iz zemlje – partner Islanda čime je otvoreno jubilarno 20. izdanje Motovun Film Festivala. Argentinskom crnom komedijom ‘Počasni građanin’ započelo je petodnevno filmovanje na Brdu filmova gdje posjetitelje do 29. srpnja očekuju mnogobrojni filmski, glazbeni, edukativni i zabavni sadržaji.Moćni vikinški zov otjerao je oblake iznad Brda filmova i dozvao islandske goste na otvorenje 20. Motovun Film Festivala. Tradicionalni pljesak gromova popularan je način nogometnog navijanja tijekom kojeg navijači istovremenim pljeskom, visoko iznad glave i povikom hu podržavaju svoj tim. Baš je tako i motovunska publika bodrila redatelje Friðrika Þór Friðrikssona, Rúnara Rúnarssona, producenticu i članicu žirija Annu Maríu Karlsdóttir te producenta Grimara Jonssona koji su se na velikom platnu prepunog kina Trg, potaknuti pljeskanjem, spakirali i krenuli iz Reykjavíka u Motovun.

Islandski hu pratili su zvukovi velikog bubnja u kojeg su povodom 20. rođendana MFF-a i dugogodišnje suradnje grada, stanovnika i festivala snažno udarili načelnik općine Motovun, Tomislav Pahović, te istarski župan Valter Flego. Kolektivno dozivanje gostiju koordinirao je selektor pratećeg filmskog programa zemlje partnera Islanda pod nazivom ‘Istrand Mike Downey’, koji je nazočne podsjetio da je motovunsko jubilarno izdanje također i 48. obljetnica Woodstock festivala te svima poželio jednako dobru zabavu kao što je 1969. vladala legendarnim glazbenim događajem.

Motovun Film Festival tako je još jednom otvoren spektaklom, u slavu svojih 20 godina i definitivnog izlaska iz tinejdžerstva. Festival je i službeno otvoren projekcijom jednog od najuspješnijih argentinskih filmova prošle godine ‘Počasni građanin’, komedijom o umjetnosti, slavi i malomišćanskoj zavisti.

Svjetska premijera dokumentarca ‘Glasnije od oružja’

U sljedeća četiri dana, grad na 277 metara nadmorske visine još jednom će postati centar nezavisnog filma i dobre zabave, a motovunske posjetitelje u srijedu očekuje svjetska premijera dugoiščekivanog dokumentarnog filma Miroslava Sikavice o domoljubnim pjesama iz Domovinskog rata koje su nekad bile glasnije od aviona, tenkova i bombi. U filmu ‘Glasnije od oružja’ o tome nakon više od dvadeset godina progovaraju tadašnji akteri i živi svjedoci poput Josipe Lisac, Zrinka Tutića, Jasenka Houre, Vere Svobode i mnogih drugih.

Moži ćete saznati i kakav je nemjerljivi trag tinejdžerska zvijezda Justin Bieber ostavio na svoje najzagriženije fanove na Balkanu u filmu ‘Belieberi’ kojeg na brdo prate redateljica Tea Lukač i protagonist Boris Mitrović, dok će islandski film ‘Heartstone’ Guðmundura A. Guðmundssona pokazati u čemu je draž islandskog filmskog booma koji se događa zadnjih deset godina.

Bogat popratni festivalski program

Osim bogatog filmskog programa, vrijeme između projekcija provedite u festivalskom Vrtu gdje ćete svakoga dana osim mira od festivalske vreve, pronaći mnogobrojne besplatne sadržaje. “Posudite” filmske goste u Ljudskoj videoteci i poslušajte njihovu priču, kontroverznog kazališnog redatelja Olivera Frljića u subotu pitajte što god želite ili kroz Deset priča naučite nešto o bizarnim, zastrašujućim i tragikomičnim životima ljudi od Turske do Rusije čiji je umjetnički izražaj stavljen pod povećalo vlasti.

Svaki dan na terasi ispred hotela Kaštel odvijat će se program Netočno u podne, u sklopu kojeg će se razgovarati s različitim gostima festivala, od frontmena grupe Laibach Ivana Novaka, ovogodišnje dobitnice nagrade Maverick Agnieszke Holland do kultnog queer provokatora Bruce LaBrucea i bivše članice feminističkog antiputinovskovog kolektiva Pussy Riot i ovogodišnje članice žirija, Maše Aljehine.

Usprkos svojih dvadeset odraslih godina, Motovun Film Festival i dalje je u formi – kreativan, zabavan i predan filmskoj kvaliteta. Da je tomu tako, provjerite na Brdu filmova, sve do subote, 29. srpnja.

M. F.


Tagged: , , , , , , , , , , ,