Pobjednici 4. KinoKino festivala

Četvrto izdanje Međunarodnog filmskog festivala za djecu KinoKino, službeno je zatvoreno proglašenjem pobjedničkih filmova i dodjelom nagrada u zagrebačkom kinu Europa. O pobjedničkim filmovima odluke su donijeli zasebno profesionalni i dječji žiri, a o najboljem filmu odlučivala je i publika.Profesionalni žiri činili su Marjo Kovanen, filmska edukatorica iz Finske, Olja Savičević Ivančević, spisateljica i Čejen Černić, redateljica. Nagradu za najbolji film dodijelili su njemačko-kenijskom ostvarenju ‘Supa Modo’ redatelja Likarion Wainaina jer ‘slavi život, važnost zajednice u životu pojedinaca, moć imaginacije i filmsku umjetnost općenito. Iako govori o temi koja se često stavlja ispod tepiha ‒ smrti, film zbog toga nije mračan ni tužan već jer radosna posveta ljepoti, veselju i važnosti svake pojedine egzistencije. Sve ovo vidljivo je kroz perspektivu divne protagonistice koja je zaista superjunakinja’.

Posebno priznanje dodijelili su srpskom ostvarenju ‘Zlogonje’ redatelja Raška Miljkovića uz obrazloženje: ‘Film je uzbudljiva i duhovita filmska pustolovina koja iznimno hrabro i otvoreno progovara o važnim i u filmu za djecu dosad neizgovorenim temama. Također, podsjeća nas na nužnost mašte bez koje naši obični stvarni životi ne mogu biti do kraja ostvareni, na važnost drugarstva i prijateljske podrške u svakom maštovitom pothvatu i u teškim trenucima. Jedni drugima smo sve što imamo i najviše što možemo imati, a ovi svakodnevni mali superjunaci i superjunakinje i njihove svakodnevne velike borbe i velike pobjede nad raznim osobnim demonima i problemima, naša su inspiracija, naša motivacija i naša snaga. Hvala im na tome!’.

Dječji žiri činilo je petero osnovnoškolaca: Margarita Belan, Luna Culjak, Kan Priselac Novačić, Jakov Šitum i Hugo Štedul. Oni su najboljim filmom proglasili dansko ostvarenje ‘Ja sam William’ redatelja Jonasa Elmera ponajviše zbog toga što je originalan i nepredvidljiv te uz dodatno obrazloženje: ‘Film je hibrid i od svakog žanra je uzeo najbolje. Neke scene koje su možda tipične, napravljene su na kreativan i svjež način. Film nas može nasmijati, rastužiti i inspirirati. Iako je igrani, realan je, jer su svi događaji i likovi mogući u stvarnom životu. Film Ja sam William preporučili bismo jer ga svatko može shvatiti na svoj način i izvući iz njega neku pouku’.

Nagradu publike osvojio je nizozemski film ‘Moje neobično ljeto s Tess’ redatelja Stevena Wouterlooda, koji je i osobno primio nagradu.

K. K.


Tagged: , , , , , , , , , ,